Antena 3 CNN Politică Borbely: Şanse mici pentru Agricultură. Ar trebui susţinut Severin pentru portofoliul UE al Externelor

Borbely: Şanse mici pentru Agricultură. Ar trebui susţinut Severin pentru portofoliul UE al Externelor

Borbely: Şanse mici pentru Agricultură. Ar trebui susţinut Severin pentru portofoliul UE al Externelor
Sursa foto: Laszlo Borbely
10 Noi 2009   •   13:39

România are şanse mici să obţină portofoliul de comisar europeran al agriculturii pe linia PPE, de aceea ar trebui luată în considerare posbilitatea susţinerii candidaturii social-democratului Adrian Severin pentru portofoliul externelor ca Înalt Reprezentant al UE, a declarat marţi, preşedintele Comisiei de politică externă din Cameră, Laszlo Borbely, a cărui formaţiune, UDMR, este membră cu drepturi deplină a popularilor europeni.
"Suntem a şaptea ţară ca mărime din UE, şi noi nu reuşim să ne impunem, din păcate trebuie să o spun, iată în legătură cu comisarul european. Sunt destul de sceptic sincer, pentru că nu prea avem mari şanse din câte se vede să avem comisar pentru agricultură şi nu există un dialog politic. Noi ar trebuie să punem de-o parte ceea ce înseamnă campanie şi hârjonelile între politicieni şi în aceste probleme de UE toţi să punem umărul şi să avem acel interes naţional în faţă care nu funcţionează pentru că altfel Parlamentul era mai activ în această perioadă, eram prezenţi la Bruxelles, ca să facem coaliţii. Sper că am sensibilizat şi Guvernul şi Parlamentul că trebuie să facem mai mult", a susţinut Borbely.
Întrebat dacă Adrian Severin are şanse să obţină portofoliul pentru externe, deputatul UDMR a apreciat că Severin este cunoscut în UE şi dacă autorităţile române nu reuşesc să impună comisarul de pe partea PPE ar trebui să încerce de pe partea socialiştilor europeni.
"Nu ştiu. Luni mă duc la Bruxelles. Am discutat cu ministrul de Externe, şi o să mă întâlnesc cu liderii PPE din care facem parte. Chiar dacă trebuia să insistăm pe comisarul de agricultură, dar dacă nu există această posibilitatea trebuie să avem un candidat de rezervă, şi e vorba de discuţii între cele două curente mari socialiţi şii popularii europenei. Dacă avem şanse mai mari cu linia socialistă atunci trebuie să mergem cu grupul socialiştilor şi dacă este o candidatură viabilă, dl Severin este o personalitate cunoscută în UE, atunci interesul naţional spune da. Dacă nu ai reuşit pe partea PPE, încerci pe cealată parte. Dar aceste lucururi trebui discutate în cadrul-preşedinte, ministrul Afacerilor Externe, prim-ministru şi cu implicarea partidelor politice", a explicat Borbely.
Poziţia liderului UDMR vin în susţinerae cererii formulate de liderul PSD, Mircea Geoană către preşedintele Băsescu, premierul Boc şi ministrul interimar de Externe, de a lansa o acţiune de lobby oficial pentru obţinerea postului de Înalt Reprezentant al UE pentru Politică Externă, pentru care candidează Adrian Severin.
Antena3.ro

×
Parteneri
Daniel Baciu anunță o schimbare majoră pentru toți pensionari
x close