Antena 3 CNN Politică Bugetul MApN, avizat în comisii cu amendamente: Pot fi angajate cheltuieli suplimentare pentru înzestrare

Bugetul MApN, avizat în comisii cu amendamente: Pot fi angajate cheltuieli suplimentare pentru înzestrare

Bugetul MApN, avizat în comisii cu amendamente: Pot fi angajate cheltuieli suplimentare pentru înzestrare
Sursa foto: Teodor Meleºcanu
05 Ian 2010   •   13:35

Comisiile parlamentare de apărare au avizat, marţi, bugetul MApN pentru anul 2010, membrii acestor foruri propunând o serie de amendamente care vor permite acestui minister să angajeze cheltuieli suplimentare necesare, printre altele, pentru extinderea numărului de posturi finanţate cu 3.878 şi pentru înzestrarea cu tehnică de luptă cum ar fi noi avioane fără pilot, transportoare blindate şi autoturisme blindate de teren pentru Afganistan.

Preşedintele Comisiei de apărare din Senat, Teodor Meleşcanu, a explicat că un amendament votat se referă la posibilitatea MApN ca, peste prevederile bugetare care deja există, să angajeze cheltuieli suplimentare.
"Un al doilea amendament se referă la finanţarea operaţiunilor militare în străinătate la care participă MApN din alte fonduri decât cele ale ministerului, care urmează să fie suplimentate în acest scop având în vedere că participarea la operaţiuni e o decizie politică şi nu trebuie să greveze actualul buget al ministerului Apărării", a arătat Meleşcanu.
Un al treilea amendament vizează includerea în proiectul de buget a sumelor necesare pentru asigurările de viaţă şi sănătate ale militarilor români în teatrele de operaţiuni.
"Un alt amendament prevede mărirea volumului creditelor la angajare pentru anul viitor de la 600 de milioane la 1,425 milioane lei, care să permită declanşarea unor programe, inclusiv achiziţionarea unui sistem de avioane fără pilot pentru protecţia militarilor români din Afganistan. De asemenea, un alt amendament prevede mărirea numărului de posturi finanţate cu 3.878 de militari, cei care urmează să intre în şcolile de militari", a mai spus Meleşcanu, atrăgând atenţia totuşi că bugetul alocat nu este în măsură să satisfacă necesităţile acestui minister.

La rândul său, secretarul de stat în MapN Viorel Oancea a declarat, că unul dintre programele MApN de înzestrare care ar putea demara în 2010 este cel privind achiziţionarea de avioane fără pilot, după ce două avioane româneşti au fost doborâte de insurgenţi în Irak.

"Cel mai important (amendament, n.red.) este suplimentarea creditelor de angajament, pentru că putem deja declanşa două programe strategice care sunt absolut necesare pentru a asigura militarilor din teatrele de operaţii, mă refer în special la cei din Afganistan - protecţia necesară. Este vorba despre programul de transportoare blindate şi autoturismele blindate de teren pentru Afganistan. Acestea sunt cele două mari pe care le-am cerut noi. În plus, a venit din partea domnului deputat Scutaru sistemul de UAV-uri (avioane fără pilot, n.red) care este important, pentru că avioanele fără pilot care au fost în Irak au fost doborâte de insurgenţi...cele pe care le-am avut. Ne trebuie alte avioane fără pilot care să supravegheze zona de responsabilitate a militarilor noştri în Afganistan", a arătat Oancea.

El a precizat ulterior că au fost două avioane doborâte în Irak, în timpul misiunii la care a participat România în această ţară şi care s-a încheiat la 31 iulie 2009. "Pe cele noi vrem să le trimitem în sud, în Afganistan", a spus Oancea.

Secretarul de stat a salutat şi un mendament votat de parlamentari prin care se alocă o serie de credite bugetare păentru înzestrare din fondul de rezervă al Guvernului.

"Dar au fost şi unele din partea domnilor senatori şi deputaţi, care aduc cât de cât îmbunătăţirea bugetării MApN. Mă refer aici la creditele bugetare - de la 600 de milioane la 1,4 miliarde şi numărul de SGV (soldaţi gradaţi voluntari, n.red.) care pot fi angajaţi anul acestea. Sunt lucruri binevenite pentru Minister. Banii vor proveni din fondul de rezervă al Guvernului. Asta a fost amendamentul domnilor parlamentari. Suma care va fi luată din fondul de rezervă va fi de 80-100 de milioane de lei. Ei se angajează pe parcursul anului 2010, pe măsură ce vor fi terminate cursurile de pregătire pentru SGV", a detaliat Oancea.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: buget MApN comisii amendamente cheltuieli
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close