Antena 3 CNN Politică Cătălin Predoiu: voi continua lupta împotriva corupţiei

Cătălin Predoiu: voi continua lupta împotriva corupţiei

Cătălin Predoiu: voi continua lupta împotriva corupţiei
03 Mar 2008   •   07:41

Noul ministru al justiţiei, Cătălin Predoiu, a preluat luni mandatul de la Teodor Meleşcanu. În cadrul ceremoniei, cei doi demnitari au semnat un protocol de predare-primire, ocazie cu care Teodor Meleşcanu i-a urat succes noului ministru, spunându-i că portofoliul justiţiei este unul "cheie şi interesant". Noul ministru a declarat că va stabili o agendă de priorităţi ale ministerului pentru perioada următoare şi a dat asigurări că va continua reforma începută în justiţie de predecesorii săi, inclusiv lupta împotriva corupţiei -

Predoiu a subliniat necesitatea remedierii deficienţelor apărute în reformarea justiţiei semnalate de Comisia Europeană şi a declarat că va face tot posibilul pentru garantarea independenţei actului de justiţie faţă de ingerinţe politice. Totodată, Predoiu a făcut un apel către partidele politice să permită trecerea prin Parlament a legilor reformei în domeniul justiţiei.

"Voi sprijini în continuare accelerarea luptei împotriva corupţiei şi a criminalităţii organizate. Sunt conştient de importanţa remedierii unor deficienţe apărute în procesul reformei, cu atât mai mult cu cât acestea ne-au fost semnalate în cadrul mecanismului de cooperare şi verificare", a afirmat Predoiu, la finalul ceremoniei de predare-primire a mandatului de ministru al Justiţiei.

Deşi îl aşteaptă un mandat scurt, va avea de rezolvat destul de multe probleme. Noul ministru al Justiţiei are o misiune relativ dificilă. În luna iunie, Comisia Europeană va prezenta raportul final referitor la justiţia din România.

La ceremonia de învestire în funcţie care a avut loc vineri seara la Palatul Cotroceni, preşedintele Traian Băsescu l-a asigurat pe Cătălin Predoiu de tot sprijinul său.

"Vă asigur că România nu este acum în pericolul de a se aplica o clauză de salvgardare dacă continuă reforma în justiţie, am convingerea că veţi reuşi, aşa cum a reuşit şi Cioloş", l-a asigurat preşedintele Băsescu pe noul ministru al justiţiei.

În raportul preliminar pe justiţie dat publicităţii la începutul lunii februarie, Comisia Europeană a transmis autorităţilor române să se concentreze pe combaterea corupţiei la nivel înalt.

Oficialii europeni au mai remarcat întârzieri în înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Integritate dar şi în combaterea corupţiei la nivel local. Surse de la Bruxelles au declarat că raporul final ce urmează să fie prezentat în vara acestui an ar putea fi mult mai dur.

În cazul în care va constata că România nu şi-a îndeplinit obiectivele asumate, Comisia Europeană ar putea recomanda activarea clauzei de salvgardare.

Cătălin Predoiu este al treilea ministru al Justiţiei în cabinetul Tăriceanu. Predecesorii săi au fost Monica Macovei şi Tudor Chiuariu.

Antena 3

×
Parteneri
Restricții de circulație, pe cele mai mari artere din București, în acest weekend
x close