Antena 3 CNN Politică Cataramă, exclus pentru ştirbirea imaginii şi intereselor PNL. PSD-istul Pandele, vizat de sancţiuni

Cataramă, exclus pentru ştirbirea imaginii şi intereselor PNL. PSD-istul Pandele, vizat de sancţiuni

Cataramă, exclus pentru ştirbirea imaginii şi intereselor PNL. PSD-istul Pandele, vizat de sancţiuni
Sursa foto: Viorel Cataramã
15 Mar 2010   •   13:21

Liberalul Viorel Cataramă a fost exclus luni din partid prin votul Comitetului Executiv Naţional, după ce Biroul Politic a adoptat o propunere în acest sens. Conducerile PSD şi PNL au avut astăzi pe propria agendă de lucru problema excluderii din aceste formaţiuni a doi membri recalcitranţi al căror comportament este perceput drept o ameninţare pentru imaginea acestor formaţiuni politice: Viorel Cataramă şi primarul social-democrat al localităţii Voluntari, Florentin Pandele. Liberalii au discutat deja în BPC despre excluderea lui Viorel Cataramă, şi au votat favorabil o propunere care a fost adoptată ulterior cu majoritate de voturi de membrii CNEx.

"Am insistat să poată participa la Congres, convins că fiecare are dreptul să susţină orice platformă doreşte. Domnul Cataramă nu şi-a susţinut platforma, a venit încă odată cu un atac penibil la adresa partidului şi aşa ceva nu se poate tolera decât dacă eşti un partid slab. Şi nu e cazul. Domnul Cataramă are căi de atac conform statutului partidului, dar cred că nu mai e cazul să le folosească, pentru că un mic tapaj în plus şi altceva n-ar obţine. (...) Aici nu discutăm despre modificarea Constituţiei, vorbim despre igienizarea unui partid, care s-a petrecut", a explicat Crin Antonescu excluderea lui Viorel Cataramă din PNL.

Statutar, eventuala excludere din partid nu poate fi decisă prin vot decât de organizaţiile judeţene din care fac parte. Totuşi, conducerea centrală a PNL a hotărât să ia în discuţie excluderea lui Viorel Cataramă care iniţial trebuia operată de conducerea organizaţiei Sector 2. Potrivit secretarului general al PNL, Radu Stroe, liderii liberali au decis ca excluderea lui Cataramă după prestaţia de la Congres să fie făcută în viitorul Consiliu Naţional Executiv, la propunerea BPC.

?Există o astfel de propunere şi a fost înaintată Comitetului Executiv al partidului? a declarat, la finalul şedinţei BPC, liderul PNL, Crin Antonescu. Întrebat dacă liberalii l-au invitat şi pe Viorel Cataramă la şedinţă, preşedintele PNL a răspuns afirmativ.

Liberalul Viorel Cataramă a preferat să nu mai vină însă în faţa CNEx pentru a se apăra şi a-şi explica comportamentul politic din ultima perioadă. Comitetul Executiv a luat în debutul şedinţei, decizia dorită de Antonescu: cu 39 de voturi pentru, 6 împotrivă şi 4 abţineri s-a adoptat propunerea de excludere din rândurile partidului a omului de afaceri.

Lui Cataramă i se impută faptul că, la Congresul extraordinar al PNL de la începutul lunii martie, a sugerat că liderul Crin Antonescu ar dori schimbarea Statutului pentru îndepărtarea vocilor critice, la presiunea sponsorilor care ar urma să plătească datoria de 1,6 milioane de euro din campania electorală pentru alegerile prezidenţiale. Viorel Cataramă mai este acuzat că nu a susţinut candidatul prezidenţial al PNL în timpul campaniei prezidenţiale, ba mai mult, că a atacat public prestaia lui Antonescu şi a marşat pe teza necesităţii intrării la guvernare alături de PDL, deşi conducerea partidului adoptase decizia activării în opoziţie.

Şi în tabăra pesedistă se coace o excludere. Anunţul făcut de Florentin Pandele, edilul oraşului Voluntari de susţinere a grupării Oprea şi a ideii reformării statului, promovată de preşedintele Traian Băsescu, a provocat iritarea conducerii centrale. Purtătorul de cuvânt al PSD, Radu Moldovan, a declarat, duminică, că liderul formaţiunii, Victor Ponta, sau secretarul general, Liviu Dragnea, ar putea avea o discuţie lămuritoare cu primarul din Voluntari.

Florentin Pandele a fost deja suspendat pentru un an din PSD, în 8 februarie, reproşându-i-se atitudinea faţă de membrii organizaţiei şi faţă de conducerea acesteia, precum şi menţinerea unei atmosfere tensionate în filială.

Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Parteneri
Tradiţii şi obiceiuri de Izvorul Tămăduirii
x close