Antena 3 CNN Politică CCR discută, astăzi, sesizările PDL privind modificarea Legii referendumului şi a Legii CCR

CCR discută, astăzi, sesizările PDL privind modificarea Legii referendumului şi a Legii CCR

CCR discută, astăzi, sesizările PDL privind modificarea Legii referendumului şi a Legii CCR
Sursa foto: Foto: Mediafax
09 Iul 2012   •   09:32

Curtea Constituţională a României discută, luni, sesizările PDL privind neconstituţionalitatea modificărilor aduse la Legea de organizarea a referendumului şi la Legea de organizare şi funcţionare a CCR, informează Agerpres.
   
Partidul Democrat Liberal a contestat, la sfârşitul lunii iunie, modificările la cele două legi.
   
Legea de modificare a Legii referendumului prevede că demiterea preşedintelui este aprobată dacă în urma desfăşurării referendumului propunerea a întrunit „majoritatea voturilor valabil exprimate“, faţă de forma veche a legii care prevedea că demiterea şefului statului în urma referendumului este aprobată dacă propunerea a întrunit 'majoritatea voturilor cetăţenilor înscrişi în listele electorale'.
   
Legea de modificare a Legii Curţii Constituţionale prevede ca CCR să nu se mai poată pronunţa cu privire la hotărârile plenului Camerei Deputaţilor, la hotărârile plenului Senatului, precum şi cu privire la hotărârile plenului celor două Camere reunite ale Parlamentului.
   
Săptămâna trecută, Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă care modifică Legea referendumului. Prin modificarea adusă de Executiv se revine la forma iniţială a legii în care rezultatele votului unui referendum se validează cu jumătate plus unu din numărul alegătorilor prezenţi la vot.

„Noi, prin această ordonanţă de urgenţă, am pus de acord legea cu decizia Curţii nr. 420, adică referendumul se validează cu majoritatea simplă a voturilor valabil exprimate“, arăta ministrul pentru relaţia cu Parlamentul, Mircea Duşa.


×
Parteneri
Termoenergetica opreşte iar apa caldă şi căldura, 5 zile, în Bucureşti
x close