Antena 3 CNN Politică Comisia Udrea deschide audierile cu jurnalişti. Orban, deranjat că PDL încearcă să inducă ideea unei vendete personale

Comisia Udrea deschide audierile cu jurnalişti. Orban, deranjat că PDL încearcă să inducă ideea unei vendete personale

Comisia Udrea deschide audierile cu jurnalişti. Orban, deranjat că PDL încearcă să inducă ideea unei vendete personale
Sursa foto: Ludovic Orban
04 Aug 2009   •   13:12

Membrii comisiei Udrea au decis marţi în cadrul primei şedinţe de acest gen să deschidă sesiunile viitoare de audieri cu jurnaliştii care au făcut dezvăluirile privind modul în care a ministrul Turismului a cheltuit banii publici la nivelul acestei instituţii. Preşedintele comisiei, liberalul Ludovic Orban s-a arătat deranjat de teza pe care PDL ar încerca public să o acrediteze cum că ar avea interese de vendetă personală în cazul Udrea. Susţinut de colega sa de partid, Adriana Săftoiu, deputatul PNL a sugerat că nu se va lăsa intimidat de tentativele PDL de decredibilizare a membrilor şi activităţii comisiei.

Udrea, audiată numai dacă va fi necesar

Preşedintele comisiei Udrea, Ludovic Orban, a declarat, la finalul şedinţei că membrii comisiei au stabilit ca audierile să înceapă cu reprezentanţii publicaţiilor mass media care au semnlat neregulile de la Turism, ministrul urmând a fi supus aceleiaşi proceduri numai în cazul în care va fi necesar acest lucru. În acest sens, marţea viitoare vor fi invitaţi la discuţii reprezentanţii publicaţiilor Jurnalul Naţional, Gardianul, Cotidianul şi ai altor ziare.

"Primii vor fi audiaţi reprezentanţii publicaţiilor din mass-media care au făcut dezvăluirile. Audierea doamnei Udrea se va face după studierea documentelor", a precizat Orban, arătând că mai întâi "trebuie să vorbească documentele".

Deputatul PSD Aura Vasile a declarat că Udrea va fi chemată la audieri "dacă va fi necesar", după ce deputaţii din comisie vor avea un punct de vedere. "Doamna ministru va fi chemată dacă va fi necesar. Punctul meu de vedere este că ministrul trebuie chemat la sfârşit, sau după ce ne facem un punct de vedere. Nu are rost să începem cu audierea ministrului", a precizat Aura Vasile.



Cei opt membri ai comisiei au mai votat regulamentul de funcţionare şi au convenit că "după fiecare reuniune se vor trage concluzii şi se vor stabili persoanele care vor fi audiate la următoarea întâlnire", a mai subliniat Orban.

Orban: Nu am un război personal cu Udrea

Deputatul PNL a ţinut să respingă acuzaţiile formulate în ultima vreme de către Elena Udrea şi alţi lideri PDL cu privire la propriile motive personale în acest caz. Deputatul PNL a susţinut că implicarea sa în Comisia parlamentară care anchetează sumele cheltuite de Ministerul Turismului nu ar trebui interpretată ca un război personal cu Elena Udrea.

"E o interpretare răuvoitoare (...) se încearcă transformarea într-un război de natură personală", a afirmat Orban.

Şi deputatul liberal Adriana Săftoiu a apreciat că se încearcă inducerea unor suspiciuni de către PD-L, ca şi cum "bau-baul campaniei pentru prezidenţiale" ar trebui să-i oblige pe parlamentarii comisiei de anchetă într-un aseemenea hal încât să nu mai întreprindă nimic în direcţia aflării adevărului despre modul de chletuire a banilor publici la Turism.

Săftoiu a sancţionat şi ameninţările mascate formulate ieri de Udrea la adresa unor lideri social-democraţi, arătând că dacă ministrul Turismului vrea lămuriri, poate propune la rândul său înfiinţarea unor comisii de anchetă.

Deputatul PNL a mi acuzat că neparticiparea reprezentanţilor PDL la lucrări "decredibilizează clasa politică", pentru că problema nu este Elena Udrea sau Monica Ridzi, ci cheltuirea banului public.

"Cred că toată atitudinea vizavi de acest caz decredibilizază, în general, clasa politică, pentru că, în momentul de faţă, problema nu este doamna Udrea, nu e doamna Ridzi, ci este voba despre banul public, aşa cum a fost folosit, cheltuit, fie la Ministerul Turismului, fie la Ministerul Tinetetului", a precizat Săftoiu, răspunzând unei întrebări referitoare la neparticiparea PDL în comisie.

Orban şi Săftoiu, contre dure cu Udrea. Negoiţă, interese hoteliere

Cei doi membri liberali ai comisiei nu au avut relaţii prea călduroase în trecut cu actualul ministru al Turismului.

În 2004, prim-vicepreşedintele PNL, Ludovic Orban a fost coleg de muncă cu Elena Udrea la Primăria Capitalei, el ca viceprimar, ea în post de consilier general din partea PNL, ambii subordonaţi lui Traian Băsescu, pe acea vreme edilul Bucureştiului. Udrea părăsit rapid barca liberală plecând la Cotroceni, după câştigarea alegerilor prezidenţiale de către Băsescu. Acolo a făcut echipă cu restul consilierilor, Adriana Săftoiu, Renate Weber sau Andrei Pleşu nu înainte a de a provoca un scandal în defuncta Alianţă D.A. prin migrarea sa de la PNL la PD-ul de atunci, un gest care încălca protocolul dintre cele două formaţiuni.

În 2007, Udrea a fost încondeiată dur de Ludovic Orban cu sintagma de ?pipiţă?, fiind inclusă de către liberal în cercul select al altor politicieni de gen: Mioara Mantale şi Raluca Turcan, care au avut "o ascensiune politica prea bruscă". Orban nu a ezitat să folosească exemplul carierei sale politice pentru ada lecţii femilor liberale la capitolul aşa nu. Acesta le recomnda colegelor liberale ?să nu treacă prin patul şefilor pentru a face carieră politică".

"Doamnele despre care vorbeam au avut nişte urcuşuri mult prea bruşte şi, în general, pe cât de repede urci, fără să ai o cariera dezvoltată organic, pe atât de repede te prăbuşeşti", mai afirma acum doi ani Orban.

Animozitatea dintre Orban şi Udrea a crescut după ce recent ministrul Turimului i-a imputat liberalului cheltuirea nejustificată a 64 de milioane de euro în perioada în care a condus Ministerul Transporturilor.

Cel de-al doilea liberal, mandatat special cu un loc în comisia de anchetă, Adriana Săftoiu a avut şi ea propriile meciuri cu ?blonda de la Cotroceni?. Deşi a făcut echipă cu Udrea la nivelul administraţiei prezidenţiale, Săftoiu a fost aspru sancţionată de Udrea pentru că a părăsit mai târziu cercul colaboratorilor lui Băsescu şi a preferat să se înregimenteze în rândurile liberale.

Un alt membru al comisiei care ar putea avea un interes particular în anchetarea activităţii ministrului Turismului este social-democratul Robert Negoiţă, om de afaceri cu largi ramificaţii în domeniul imobiliar şi cel hotelier. Potrivit unor surse social-democrate, Negoiţă este proprietarul mai multor hoteluri care s-ar afla în atenţia corpului de control al Ministerului Turismului.

Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Ludovic Orban Elena Udrea
Parteneri
Armand a fost trimisă în judecată. Mesajul său către Marcel Ciolacu
x close