Antena 3 CNN Politică Comisiile parlamentare au votat creşterea de la 3,6% la 4% din PIB a bugetului Sănătăţii

Comisiile parlamentare au votat creşterea de la 3,6% la 4% din PIB a bugetului Sănătăţii

Comisiile parlamentare au votat creşterea de la 3,6% la 4% din PIB a bugetului Sănătăţii
Sursa foto: Camera Deputaþilor
06 Ian 2010   •   16:01

Comisiile parlamentare de sănătate au aprobat, miercuri, un amendament al PSD privind creşterea de la 3,6% la 4% din PIB a sumei alocate Sănătăţii în proiectul bugetului de stat pe 2010. Propus de preşedintele Comisiei de sănătate a Camerei Deputaţilor, Rodica Nassar (PSD), amendamentul a fost adoptat cu 20 de voturi "pentru" şi 2 abţineri.
Întrebat de Nassar dacă este de acord cu o asemenea creştere a bugetului acordat Sănătăţii, ministrul Cseke Attila a precizat că, deşi nu este mulţumit de suma acordată în proiectul de buget, el susţine această sumă deoarece "este solidar cu Guvernul şi cu angajamentele asumate" chiar dacă este vorba de "un buget al unui an de criză pentru domeniul sanitar".
"Suma este asemănătoare cu bugetul de anul trecut, adică 3,6% din PIB, dar este un buget al unui an de criză pentru domeniul sanitar şi va trebui să creştem în anii următori până la 6% (...) Nu sunt mulţumit de acest proiect de buget, dar am în vedere faptul că avem în faţă un an de criză", a declarat ministrul Sănătăţii.
Printre priorităţile ministrului se află asigurarea fondurilor pentru intervenţia în pandemia de gripă, derularea programului privind depistarea cancerului de col uterin, arătând că, în Europa, România s-ar afla pe primul loc în incidenţa acestui tip de cancer şi precizând ca priorităţi programul destinat pacienţilor cu infarct miocardic şi cel pentru cei cu diabet. Cseke Attila a vorbit despre eficientizarea cheltuielilor privind banul public, apreciind că vor aduse alte surse de finanţare pentru susţinerea sistemului sanitar, un exemplu în acest sens fiind "iniţierea unei taxe pe produse nesănătoase".

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: sănătate buget majorare comisii PIB
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close