Antena 3 CNN Politică Comitet Executiv şi comisie de statut pentru pregătirea Congresului PSD din primăvară

Comitet Executiv şi comisie de statut pentru pregătirea Congresului PSD din primăvară

Comitet Executiv şi comisie de statut pentru pregătirea Congresului PSD din primăvară
Sursa foto: Ion Iliescu
18 Ian 2010   •   13:36

Conducerea PSD a decis luni că convoace, pe data de 25 ianuarie, un Comitet Executiv menit să pregătească Congresul din primăvară. În paralel, s-a hotărât crearea unei comisii de statut, conduse de Victor Ponta care să primească şi să centrlizeze eventualele propuneri de modificare ce vor fi elaborate de unii social-democraţi sau filiale ale partidului, ca o condiţie de pregătire a rebranduirii ideologice a acestei formaţiuni. Decizia vine în întâmpinarea consideraţiilor preşedintelui de onoare al PSD, Ion Iliescu care s-a pronunţat în repetate rânduri pentru o amplă dezbatere internă a strategiei şi ideologiei partidului, ca premise pentru viitorul Congres şi reînnoirea echipei de conducere. Iliescu s-a pronunţat dealtfel pentru un Congres în această primăvară. Reînfiinţarea funcţiei de preşedinte executiv, desfiinţarea funcţiilor de vicepreşedinţi regionali prin modificarea criteriilor de alegere, precum şi schimbarea modului de alegere a secretarului general sunt doar câteva din posibilele modificări vehiculate deja în anumite cercuri social-democrate şi care vor fi susţinute în funcţie de interesele diverselor tabere din acest partid.

"Să nu lungim prea mult, dar nici să nu ne grăbim cu pregătirea Congresului. Deci săptămâna viitoare (pe 25 - n.r.) va fi un Comitet Executiv, cu toţi preşedinţii de organizaţii, şi pregătim un material sintetic cu problemele mari care să fie luate în vedere la dezbaterile din viitorul Consiliu Naţional, care convoacă şi Congresul. Să nu lungim prea mult perioada aceasta de dezbateri în partid, de pregătiri", a spus Iliescu, reiterând faptul că numai după parcurgerea acestei etape se poate concretiza viitoarea echipă de conducere a partidului.

Potrivit purtătorului de cuvânt al PSD, Bogdan Niculescu Duvăz, la lucările Comitetului excutiv al partidului se va lua în discuţie şi proiecte de redefinire ideologică a partidului ca unică formaţiune de stânga şi o ofertă politică, precum şi despre unele posibile modificări la Statut. Temele ideologice şi politice, precum şi eventualele modificări la Statut vor fi dezbătute la Consiliul Naţional, care ar urma să aibă loc în perioada 7-12 februarie, urmând ca deciziile asupra proiectelor ideologice şi ale modificărilor care vor fi aduse Statutului să fie luate abia la Congres.

Întrebat care ar putea fi aceste modificări, Duvăz nu a dat detalii, precizând doar că liderii BPN nu au discutat aplicat pe acest subiect, ci doar au subliniat necesitatea ca aceste modificări să ducă la "creşterea rolului deliberativ al structurilor partidului".

Conducerea PSD va iniţia la începutul noi sesiuni parlamentare şi o serie de consultări cu propriile grupuri parlamentare pe tema Congresului şi a acţiunii viitoare ca partid de opoziţie.

?Nu trebuie făcut Congresul nici foarte repede pentru că aşa nu putem pregăti materiale cu privire la orientarea ideologică a partidului. Congresul trebuiesă aducă şi o modificare a conţinutului ideologic. Pe de altă parte, Congresul nu trebuie să fie nici prea târziu pentru că această dezbatere în organizaţii nu ar face bine. Decizia va fi luată de Comitetul Exectuiv Naţional, dar după părerea mea ar trebui să existe cumva la sfârşitul lui martie înainte de săbătorile de Paşti? a apreciat preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase.

Antena3.ro

×
Parteneri
Directorul ANM, Elena Mateescu, anunţă când vine vara în România
x close