Antena 3 CNN Politică Contrapropunere la referendumul lui Băsescu: PNL vrea Parlament bicameral cu 316 reprezentanţi

Contrapropunere la referendumul lui Băsescu: PNL vrea Parlament bicameral cu 316 reprezentanţi

Contrapropunere la referendumul lui Băsescu: PNL vrea Parlament bicameral cu 316 reprezentanţi
Sursa foto: Eugen Nicolãescu
22 Oct 2009   •   14:03

PNL a depus la Parlament un proiect de modificare a Legii electorale care prevede reducerea numărului de parlamentari la 316, a anunţat, joi, deputatul PNL Eugen Nicolăescu. După modelul deja folosit de social-democraţi în chestiunea eliminării pensiilor senatorilor şi deputaţilor, liberalii încearcă astfel să arunce în desuetudine demersul rezidenţial de organizare a unui referendum privind oportunitatea introducerii sistemului legislativ unicameral şi reducerea numărului de parlamentari.

Potrivit vicepreşedintelui PNL pentru diminuarea numărului de aleşi nu este nevoie de un referendum, ci de o "simplă modificare" legislativă.

Demersul liberal susţine necesitatea reducerii numprului deputaţilor la doar 217 reprezentanţi, în timp ce numărul senatorilor ar trebuie redus la 99. În total, viitorul parlament Bicameral ar trebui să aibă 316 membri incluzând reprezentanţii minorităţilor naţionale

Norma de reprezentare a deputaţilor ar urma să crească de la 70.000 la 110.000 de cetăţeni, iar norma de reprezentare a senatorilor s-ar mări de la 160.000 la 221.000 de cetăţeni.
Nicolăescu a explicat că proiectul liberalilor nu prevede modificarea sistemului bicameral al Parlamentului, deoarece acest sistem este o garanţie a îndeplinirii corecte a procesului legislativ.

În ceea ce priveşte sistemul unicameral promovat de către şeful statului, vicepreşedintele PNL a apreciat că această temă tema trebuie să fie supusă dezbaterii publice astfel încât la revizuirea Constituţiei, cetăţenii să fie bine informaţi pentru a vota în cunoştinţă de cauză.

Totuşi iniţiativa legislativă nu are nici o şansă în a bloca referendumul dorit de Băsescu. Dacă în cazul asumării guvernamentale pe legea pensiilor, PSD şi PNL au reuşit să blocheze scrisoarea lui Boc în conducerile Parlamentului, avizul negativ votat ieri în plenul legislativului pe tema solcitării şefului statului nu are decât caracter consultativ. Chiar şi limitat în atribuţii, guvernul Boc II poate trece la aplicarea decretului prezidenţial şi să organizeze referendumul în ziua alegerilor prin asimplă hotărâre de guvern.

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, miercuri seară, la TVR1, că va emite în cursul zilei de joi decretul prin care se va "consfinţi" organizarea referendumului pe tema Parlamentului unicameral şi a reducerii numărului de parlamentari.

Antena3.ro

×
Parteneri
Două linii de tramvai din Bucureşti sunt blocate, din cauza unui accident
x close