Antena 3 Politică Corina Creţu: Bugetul UE este mai degrabă rezultatul laşităţii, al lipsei de viziune şi de încredere în proiectul european

Corina Creţu: Bugetul UE este mai degrabă rezultatul laşităţii, al lipsei de viziune şi de încredere în proiectul european

de G.S.    |    10 Feb 2013   •   10:24
Corina Creţu: Bugetul UE este mai degrabă rezultatul laşităţii, al lipsei de viziune şi de încredere în proiectul european
Sursa foto: Foto: Agerpres

Bugetul multianual al UE, aprobat de Consiliul European este "mai degrabă rezultatul laşităţii, al lipsei de viziune şi de încredere în proiectul european", a declarat, duminică, europarlamentarul PSD Corina Creţu, vicepreşedinte al grupului socialist din PE.
   
Creţu a spus că decizia s-a luat pentru a se evita o nouă amânare, care  "ar fi însemnat un semnal catastrofal pentru pieţele internaţionale şi investitori".
   
"România, de exemplu, pierde un miliard de euro la capitolul dezvoltare regională, în condiţiile în care există deja decalaje imense faţă de vechile state membre. Nu e un cadru multianual bazat pe solidaritate între ţările europene şi faţă de propriii cetăţeni. Cât priveşte agricultura, subvenţiile sunt perfuzii pentru supravieţuire în cazul agriculturii româneşti, nu soluţii durabile la deficitul de competitivitate", a comentat europarlamentarul PSD, conform Mediafax.
   
Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a îndemnat Parlamentul European, care trebuie să se pronunţe pe tema acordului privind bugetul UE, să îşi asume responsabilitatea şi să nu respingă documentul, conform AFP.
   
Acordul la care au ajuns liderii europeni cu ocazia summitului de la Bruxelles prevede un buget multianual al Uniunii Europene de 960 de miliarde de euro, prima scădere bugetară din istoria Blocului comunitar. Comisia Europeană solicitase un buget de 1.003 miliarde de euro.
   
Preşedintele Traian Băsescu a prezentat, vineri, la Bruxelles, sumele pe care leprimeşte România din bugetul UE în 2014-2020 pe programe, el menţionând că în total este vorba despre un buget de 39,887 miliarde de euro.
   
"Bugetul UE pentru perioada 2007-2013 a fost de 994 de miliarde. Bugetul 2014-2020 este de 960 de miliarde, este prima dată în istoria UE când bugetul scade. În aceste condiţii, faptul că România reuşeşte o creştere de 18% este un lucru foarte bun şi este şi cel mai important procentaj de creştere dintre toate cele 28 de state", a precizat Traian Băsescu.
   
Premierul Victor Ponta a declarat că este foarte dezamăgit de rezultatul final al alocării bugetare UE petru România, care este prezentat să pară mai bun, dar de fapt este foarte rău faţă de propunerea iniţială a Comisiei Europene şi practic nu s-a obţinut niciun euro în plus faţă de noiembrie, iar" legenda cu preşedintele Băsescu mare negociator a murit".
   
Bugetul UE  "nu poate trece de Parlamentul European, care are ultimul cuvânt, conform Tratatului de la Lisabona", a avertizat Creţu.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close