Antena 3 CNN Politică Cristian Diaconescu, despre participarea lui Iohannis la Congresul PNL: ”Este decizia Președintelui dacă și câți pași face într-o direcție sau alta”

Cristian Diaconescu, despre participarea lui Iohannis la Congresul PNL: ”Este decizia Președintelui dacă și câți pași face într-o direcție sau alta”

Fostul ministru de Externe al României și actualul lider PMP, Cristian Diaconescu, a comentat implicarea președintelui Klaus Iohannis în alegerea președintelui Partidului Național Liberal.

Cristian Diaconescu, despre participarea lui Iohannis la Congresul PNL: ”Este decizia Președintelui dacă și câți pași face într-o direcție sau alta”
Sursa foto: Agerpres
de Adelina Miron    |    26 Sep 2021   •   20:38

Cristian Diaconescu spune că președintele este cel care în situațiile în care este solicitat de un partid politic decide dacă dă sau nu curs solicitării:

„Aici este o chestiune care ține de modul în care Președintele, indiferent cum se numește, privește o astfel de situație cu partidul care îl implică într-o formă sau alta. De regulă, cei care vin la Președinte cerând să facă legea sunt partidele. Deci partidele, mai ales cel care a dat Președintele, au nevoie la un moment dat de un ajutor.

Taberele din partid, la rândul lor, încearcă să se poziționeze față de Președinte. Acum este decizia Președintelui cât de mult, cât de departe, câți pași face într-o direcție sau alta în partidul respectiv, dacă se duce la un congres, dacă acolo se duce și dă un anume tip de mesaj, dacă vorbește înainte de un astfel de congres, deci din acest punct de vedere atunci când este vorba de congrese competiționale – după cum observați, n-avem congrese care stabilesc programe politice, politici publice, proiecte majore, nu, avem congrese în care niște cetățeni se luptă pe o anumită funcție – depinde de Președinte, după modesta mea părere. Cererea de implicare va fi întotdeauna, așa ne-am obișnuit în țara asta”, a declarat Cristian Diaconescu la B1 TV.

Participarea lui Klaus Iohannis la Congresul PNL: Constituțională sau nu?

Participarea lui Klaus Iohannis la Congresul PNL nu este constituțională. Potrivit articolului 84 din Constituție, președintele nu se poate asocia niciun partid:

„Incompatibilități și imunități
(1) În timpul mandatului, Președintele României nu poate fi membru al unui partid și nu poate îndeplini nici o altă funcție publică sau privată.”

Florin Cîţu este noul preşedinte al PNL, cu 60,2% din voturi

Florin Cîţu este noul preşedinte al PNL, după ce a fost votat de majoritatea delegaţilor prezenţi la Congresul PNL de pe 26 septembrie.

Florin Cîțu a obținut 2.878 de voturi, 60,2% din numărul voturilor valabile. Ludovic Orban a obținut 1.898 de voturi, 39,7%. 72 de voturi au fost anulate.

Florin Cîțu a susținut un discurs după ce rezultatul voturilor pentru șefia PNL l-au arătat câștigător:

„Acest vot mă onorează și mă responsabilizează. Nu mă surprinde alegerea dumneavoastră pentru că am spus din primul moment că echipa câștigătoare este singura soluție pentru Partidul Național Liberal. Vă promit că voi fi președintele tuturor liberalilor, indiferent pentru cine ați votat astăzi. De astăzi suntem un partid unit și vom lupta împotriva adversarului nostru politic, PSD.”, a spus Florin Cîțu după ce a aflat că este noul președinte al PNL.

Întrebat ce se întâmplă cu șefia Camerei Deputaților după ce Ludovic Orban și-a dat demisia în urma înfrângerii, Florin Cîțu a spus că aceasta rămâne la PNL.

 

 

×
Subiecte în articol: Cristian Diaconescu Klaus Iohannis
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close