Antena 3 CNN Politică Cum a primit Traian Băsescu imunitate prezidenţială ÎNAINTE de a fi preşedinte

Cum a primit Traian Băsescu imunitate prezidenţială ÎNAINTE de a fi preşedinte

Cum a primit Traian Băsescu imunitate prezidenţială ÎNAINTE de a fi preşedinte
Sursa foto: Foto: Agerpres
07 Sep 2014   •   11:18
Dosarul de spălare de bani al lui Traian Băsescu a fost închis cu trei zile înainte ca acesta să devină preşedinte, deşi motivul clasării este imunitatea prezidenţială. 
 
Pe site-ul "Lumea Justiţiei" apare că Traian Băsescu a depus jurământul pe 20 decembrie 2004, dar dosarul acestuia a fost închis pe 17 decembrie.
 
Instituţia era condusă în acea perioadă de Iulian Dragomir, judecătorul care a devenit cunoscut drept "magistratul cu naşul în suflet". 
 
De curand, Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor a redeschis dosarul de spalare de bani al lui Traian Basescu, privind tranzaciile imobiliare cu Costel Casuneanu. Acesta fusese clasat în 17 decembrie 2004 pe motiv ca Traian Basescu se bucura de imunitate, dupa ce a devenit presedinte al Romaniei. 
 
Luju.ro scrie însă că la acea data Traian Basescu nu era presedinte al Romaniei. Basescu a castigat alegerile pentru functia de presedinte al Romaniei, desfasurate in doua tururi, la 28 noiembrie 2004 si 12 decembrie 2004. 
 
Alegerile au fost validate ulterior de Curtea Constitutionala in data de 16 decembrie 2004. Ulterior, in 20 decembrie 2004, in sedinta comuna a Camerei Deputatilor si Senatului este prezentata de catre presedintele CCR hotararea de validare a alegerii presedintelui Romaniei. Tot atunci, Traian Băsescu depune juramantul in fata Parlamentului. In aceeasi zi de 20 decembrie 2004, presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, da citire declaratiei Parlamentului cu privire la depunerea juramantului de catre presedinte. 
 
Până şi Traian Băsescu recunoaşte în propriul CV că a devenit preşedinte al României în data de 20 decembrie 2004. Numai că şeful Oficiului pentru prevenirea spălării banilor, Iulian Dragomir a decis că Traian Băsescu se bucură de imunitate prezidenţială încă din mandatul lui Ion Iliescu. 
 
Aşadar, cu trei zile înainte ca Băsescu să îşi intre în drepturi, a clasat dosarul. 
 
Doi ani mai târziu, acelaşi Iulian Dragomir, devenit între timp cunoscut drept "judecătorul cu naşul în suflet", decide să deschidă un alt dosar clasat de 5 ani. Este vorba de data aceasta despre cel mai mare duşman al lui Traian Băsescu din acea perioadă, Adrian Năstase. Chiar dacă a refăcut dosarul unei presupuse spălări de bani, justiţia l-a achitat pe fostul premier. Pentru meritele lui, Iulian Dragomir este promovat de Monica Macovei în funcţia de judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în 2007. 

×
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close