Antena 3 CNN Politică Curăţenie printre parlamentarii pro-Mitrea şi chiulangii: Nicolicea, Zoicaş şi Tiţa, excluşi din PSD

Curăţenie printre parlamentarii pro-Mitrea şi chiulangii: Nicolicea, Zoicaş şi Tiţa, excluşi din PSD

Curăţenie printre parlamentarii pro-Mitrea şi chiulangii: Nicolicea, Zoicaş şi Tiţa, excluşi din PSD
Sursa foto: Eugen Nicolicea
16 Oct 2009   •   17:24

PSD şi-a făcut în ultimele zile curăţenie în propria ogradă după ce mai mulţi parlamentari au preferat să absenteze la votul ultimei moţiuni de cenzură, decât să se conformeze directivei de partid. Prilejul a fost folosit pentru a se plăti poliţele şi parlamentarilor din aşa-zisa ?cavalerie? a lui Miron Mitrea, adversar declarat şi critic vehement al actualei conduceri PSD. Deciziile de sacţionare au fost lăsate la mâna filialelor de care aceşti parlamentari aparţin. Rând pe rând, deputatul de Maramureş, Gheorghe Zoicaş, cel de Braşov, Gabriel Tiţa, şi omologul lor de Mehedinţi, Eugen Nicolicea au fost puşi pe făraşul excluderii din partid. Surse social-democrate susţin că nici deputatul de Giurgiu, Mădălin Voicu nu mai are zile multe în partid, el fiind deja beneficiar al unei decizii de retragere a sprijinului politic din filiala din care face parte, hotărâre aflată de circa jumătrate de ani în blocaj la Comisia de Arbitraj al partidului.
Absenteism pigmentat cu acuze de trădare
Alături de deputatul de Braşov, Gebriel Tiţă au mai fost excluşi din partid, dar pentru păcatul susţinerii candidaturii lui Sorin Oprescu, alţi trei social-democraţi.
"În legătură cu domnul deputat Tiţa, acesta a lipsit de la votul moţiunii de cenzură, deşi a fost invitat cu o zi înainte să participe şi s-a discutat direct cu el. A promis că vine. Dar a doua zi nu a ajuns la şedinţa Parlamentului şi şi-a închis ambele telefoane. Este un gest urât. Noi am crezut că el vrea să facă politică. Am crezut că noua generaţie este altfel. Astăzi (vineri - n.r.), la şedinţa Biroul Permanent Judeţean vom lua decizia de a-l exclude din partid pe domnul Tiţa", a anunţat Constantin Niţă, preşedintele PSD Braşov.
În replică, deputatul Gabriel Tiţa a declarat că nu a putut să voteze împotriva unui guvern pe care l-a votat în urmă cu zece luni şi că a considerat că Executivul nu trebuia demis la acest moment.
În curtea PSD Maramureş s-a decis o măsură similară în cazul deputatului Gheorghe Zoicaş, absent şi el nemotivat la votul moţiunii şi bănuit de social-democraţi că a fost "cumpărat" de reprezentanţi ai PDL cu contracte de 7 miliarde de lei.
Hrebenciuc a plătit poliţele finului lui Mitrea
O situaţie ceva mai specială a stat la baza excluderii din partid a deputatul de Mehedinţi, Eugen Nicolicea şi a apropiaţilor acestuia, fratele său, Liviu Nicolicea, şi Constantin Sârbulescu, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Mehedinţi. Liderul filialei, Adrian Duicu i-a reproşat fostului său şef că a ?încercat să saboteze din interior conducerea partidului?, că nu s-a implicat în campania electorală la europarlamentare şi că nu a fost niciodată în teritoriu de când a preluat mandatul de deputat.
Apropiat al senatorului PSD, Miron Mitrea, Nicolicea şi excluderea sa din partid se vrea o plătire cu aceaşi monedă a afrontului pe care i l-a adus lui Viorel Hrebenciuc la începutul anului. Atunci, Nicolicea a clătinat scaunul de lider al grupului deputaţilor PSD, deţinut de Hrebenciuc, cerând alageri pentru această funcţie şi obţinând un sprijin consistent, deşi insuficient pentru a-l debarca din funcţie pe rivalul său.
A urmat replica lui Hrebenciuc, care a obţinut de la Geoană mazilirea lui Nicolicea din funcţia de lider de partid, folosindu-se şi de trădarea fostului om de încredere al deputatului PSD, Adrian Duică pe care l-a recompensat cu funcţia proaspăt vacantată, de preşedinte de organizaţie judeţeană.
Exclus acum din partid, Nicolicea susţine că este victima "unei găşti" din PSD supărate că prefectul PDL de Mehedinţi l-a demis pe Adrian Duicu din funcţia de consilier judeţean pentru afaceri incompatibile cu statul.
"A fost mare supărare că prefectul PDL de Mehedinţi l-a demis pe Duicu din funcţia de consilier judeţean, găsind că este incompatibil pentru acest mandat ca el să facă afaceri cu statul, de pe urma cărora a câştigat vreo 40 de miliarde de lei. Protectorii lui Duicu s-au gândit că au un meci cu mine, dar eu nu am nicio implicare. Eu nu pot fi exclus decât prin decizia Consiliului Naţional, dar găştile din PSD nu sunt interesate să respecte Statutul partidului. Decizia de excludere este total nestatutară, o voi contesta la Comisia de Arbitraj", a mai precizat Nicolicea.
Vanghelie vrea să-l facă K.O. pe Mădălin Voicu
La Comisia de arbitraj a partidului, Nicolicea va ţine însă companie deputatului de Giurgiu, Mădlin Voicu, pe care unele surse social-democrate îl dau ca fiind deja exclus din partid. Acum şase luni de zile, Mădălin Voicu, un alt apropiat al lui Mitrea a fost propus pentru retrgaerea sprijinului politic de către liderul PSD Bucureşti, Marian Vanghelie.
Filiala de Giurgiu, aflată sub directa coordonare a lui Vanghelie s-a conformat, dar Voicu a contestat decizia la Comisia de Arbitraj a partidului, invocând încălcarea Statutului de funcţionare.
În ziua votării moţiunii de cenzură, care a provocat căderea guvernului Boc II, Mădălin Voicu a anunţat că se va abţine de la vot ca o replică pentru modul în care partidul înţelege să tergiverseze de şase luni propria sa situaţie în partid. Deputatul PSD nu s-a oprit doar aici făcându-l responsabil pentru această stare de lucruri pe ?mutantul? Vanghelie şi criticând în termeni duri conducerea centrală pentru faptul că i-ar permis acestuia să cumuleze prea multă putere şi influenţă în dauna ??forţei? PSD.
Surse social-democrate susţin că Vanghelie ar fi cerut în repetate rânduri lui Mircea Geoană "capul" lui Voicu, care l-a ridiculizat în nenumărate ocazii, însă liderul PSD a evitat tranşarea acestei chestiuni de preocupat de efectele unui nou scandal care ar putea afecta pregăririle de campanie pentru alegerile prezidenţiale, moralul şi mobilizarea propriilor activişti din teritoriu.

Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Parteneri
Soţia fotbalistul Iosif Rotariu a murit în somn
x close