Antena 3 CNN Politică Condițiile cu care USR vrea să reintre la guvernare. Dacian Cioloș: ”Avem pregătit un pachet de măsuri”

Condițiile cu care USR vrea să reintre la guvernare. Dacian Cioloș: ”Avem pregătit un pachet de măsuri”

Dacian Cioloș a dat declarații, înainte de consultările cu președintele Klaus Iohannis de la Palatul Cotroceni. Liderul USR-PLUS a prezentat condițiile pe care le pune USR pentru a reintra la guvernare.

Condițiile cu care USR vrea să reintre la guvernare. Dacian Cioloș: ”Avem pregătit un pachet de măsuri”
Sursa foto: Hepta
de Andreea Ştefan    |    11 Oct 2021   •   12:31

”USR merge la consultările cu președintele cu mandatul de a forma cât mai rapid un Guvern cu puteri depline, care să gestioneze pandemia, care să gestioneze explozia prețurilor la energie și reformele din PNRR.

USR susține în continuare că cea mai bună soluție pentru România astăzi este un Guvern USR-PNL-UDMR, cu un nou prim-ministru  și cu un program de guvernare clar, asumat, care să includă și PNRR, dar și urgențele care trebuie gestionate și care să fie respectat de pareterii de coaliție.

Biroul Național USR a decis, în unanimitate, ca ca echipa de negociere să îi prezinte președintelui propunerea de prim-ministru al USR în persoana lui Dacian Cioloș și un pachet de măsuri care vor sta la baza programului de guvernare. Avem pregătit un astfel de pachet de măsuri, cu propuneri concrete, nu mai mergem doar cu povești, nu mai mergem doar cu presupuneri.

Din punctul nostru de vedere, un Guvern trebuie să funcționeze cu un premier asumat și cu un astfel de program. Și în absenața unor propuneri concrete din partea partenerilor noștri de coaliție, pentru că protocolul de coaliție este în continuare în vigoare, dar, din păcate, nu am putut să avem în aceste zile discuții cu partenerii noștri ca să vedem ce vor, și atunci, în aceste condiții, noi suntem gata să venim și cu o propunere de premier și cu un program foarte clar, asumat.

Măsurile propuse de USR pentru gestionarea pandemiei

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Acest program pe care îl vom prezenta și la Cotroceni cuprinde un pachet de măsuri pentru reducerea cu 32% a prețului la energie electrice, (...) un plan de măsuri ferme pentru limitarea transmiterii COVID-19 și apoi, din programul de guvernare, am luat priorități care pentru noi, politic, sunt foarte importante.

Desființarea SIIJ, până la final de octombrie, anul acesta, și adoptarea legilor justiției, pân la finalul lui 2022, apoi implementarea 0 taxe pe salariul minim, pentru a reduce povara fiscală pe salariile mici și credem că ăsta este un obiectiv pe care trebuie să ni-l asumăm, să reducem povara fiscală pe salarii, care poate să fie o soluție complementară și pentru situația creșterii prețurilor la energie.

Apoi avem reforma pensiilor speciale, astfel încât toate pensiile speciale să fie aliniate cu principiul contributivității. Până la final de 2022, această măsură ar trebui implementată, e o măsură inclusă și în PNRR.

Apoi, reforma companiilor de stat, actualizarea legislației, eliminarea excepțiilor de la numirea profesionistă a managementului (...) și, evident, revenirea alegerii primarilor în două tururi, până în 2023.

Constatăm că vechile partide fug de responsabilitate și, în aceste condiții, USR este pregătit să-și asume responsabilitatea guvernării și să inițieze imediat negocieri cu PNL, cu UDMR, pentru un guvern care să scoată România din criză”, a declarat Dacian Cioloș.

×
Subiecte în articol: Dacian Cioloş

Philip Morris susține inovația

Care sunt cele 9 priorități strategice ale României în 2023 | Soluții pentru o economie profitabilă

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close