Antena 3 CNN Politică De ce propunerea Iohannis ar putea pica la Cotroceni: Probleme cu iz de DNA şi conflict potenţial cu PDL

De ce propunerea Iohannis ar putea pica la Cotroceni: Probleme cu iz de DNA şi conflict potenţial cu PDL

De ce propunerea Iohannis ar putea pica la Cotroceni: Probleme cu iz de DNA şi conflict potenţial cu PDL
Sursa foto: Klaus Johannis Traian Basescu
14 Oct 2009   •   15:59

Primarul oraşului Sibiu, Klaus Johannis, propus pentru funcţia de premier de către PSD, PNL, UDMR şi grupul minorităţilor naţionale are şanse reduse în a fi acceptat de către preşedintele Traian Băsescu. Edilul este cunoscut pentru conflictul său de lungă durată cu actualul prefect al judeţului Sibiu, Constatin Trihenea, dar se pare că are şi anumite probleme cu legea. Johannis este cercetat din 1 octombrie de procurorii Parchetului Curţii de Apel Alba Iulia pentru neglijenţă în serviciu acuzaţie legată de restituirea în 2005 a unor terenuri către persoane care nu îndeplineau condiţiile, susţin surse judiciare.
În 12 iunie 2006, procurorii Parchetului Curţii de Apel Alba Iulia au început urmărirea penală faţă de primar şi faţă de alte persoane, un notar public, un consilier juridic la Primăria Sibiu, dar şi secretarul Primăriei Sibiu, dosarul fiind apoi trimis la DIICOT, anchetatorii apreciind că este vorba despre un grup infracţional organizat.
Restituiri de terenuri dubioase
Procurorii DIICOT şi-au declinat competenţa în favoarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), din cauză că notarul public din dosar ar fi eliberat în fals mai multe certificate de moştenitor prin care o persoană de naţionalitatea germană a devenit succesorul unor rude pe care nu putea să le moştenească conform legii.
Klaus Johannis a fost cercetat de procurorii DNA pentru abuz în serviciu contra intereselor publice în legătură cu trei dispoziţii de primar prin care s-a dispus restituirea a trei terenuri, fără să se menţioneze şi construcţiile de pe acele terenuri.
Procurorii DNA au reţinut că nu sunt întrunite elementele constitutive ale infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice şi, în 24 septembrie, au disjuns dosarul şi l-au trimis înapoi procurorilor Curţii de Apel Alba Iulia, astfel că, din 1 octombrie, procurorii îl cercetează pe Klaus Johannis pentru neglijenţă în serviciu.
Conflict local cu PDL, pericol de generalizare
Johannis mai are şi alte probleme pe plan local. Îndelungatul său război de uzură cu actualul prefect PDL, Constatin Trihenea, pe care l-a învins dealtfel în două rânduri fără drept de apel la alegerile
Ales de două ori cu peste 80%, Johannis nu mai are ce să îşi dorească, politic şi administrativ de la Sibiu. Potrivit unor surse politice locale, el ar intenţiona să lase unul din cei doi viceprimari ca interimar în cazul în care se va ocupa timp de două luni de treburile Executivului de la Bucureşti. Termenul legal pentru organizarea de alegeri pentru acest post râvnit de PDL este de 90 de zile.
Între timp, dacă Johannis s-ar instala la Palatul Victoria cu asentimentul preşedintelui Traian Băsescu, mai mult ca sigur că şeful statului şi-ar urca filialele PDL în cap. Din postura de premier, Johannis ar putea zbura din funcţii prefecţii susţinuţi de PDL, inclusiv pe cel al Sibiului, mai vechea sa cunoştinţă, Constatin Trihenea, dar şi pe zecile de mii de democrat-liberali instalaţi în fruntea serviciilor deconcentrate, un scenariu deloc de dorit de conducerea PDL în prag de campanie prezidenţială când mobilizarea fiecărui activist de partid contează.
Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Parteneri
Ciclonul care a făcut ravagii în Europa se apropie de România!
x close