Antena 3 CNN Politică Delegația Română S&D: ”Demiterea abuzivă a Avocatului Poporului a adus România în atenția CE cu privire la respectarea statului de drept”

Delegația Română S&D: ”Demiterea abuzivă a Avocatului Poporului a adus România în atenția CE cu privire la respectarea statului de drept”

Delegația Română S&D a transmis într-un comunicat de presă că procedura abuzivă de demitere a Avocatului Poporului a adus România în atenția Comisiei Europene cu privire la respectarea statului de drept.

Delegația Română S&D: ”Demiterea abuzivă a Avocatului Poporului a adus România în atenția CE cu privire la respectarea statului de drept”
Sursa foto: Hepta
de Andreea Ştefan    |    30 Iun 2021   •   16:57

Delegația Română S&D din Parlamentul European solicită guvernării de dreapta din România să respecte recenta decizie a Curții Constituționale (CCR) cu privire la revocarea Avocatului Poporului, în contextul unor noi discuții din Parlamentul European, în cadrul Comisiei pentru Libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE). 

Parlamentul European a adoptat recent Rezoluția privind Raportul Comisiei pentru statul de drept în 2020 pentru Uniunea Europeană, iar Curtea Constituțională a României a decis că revocarea Renatei Weber nu a fost una constituțională.

În acest context, procedura abuzivă prin care majoritatea PNL-USR-PLUS-UDMR a demis Avocatul Poporului a adus România în atenția Comisiei Europene cu privire la respectarea statului de drept.

“Coaliția de guvernare a decis în mod arbitrar ca singurul titular al dreptului constituțional de a ataca ordonanțele de urgență și garantorul statului de drept și al democrației, Avocatul Poporului, să fie revocat, deși nu a fost constatată absolut nicio încălcare concretă a legii și a Constituției, lucruri semnalate și de Comisia de la Veneția.

”Decizia CCR este încă o palmă primită de coaliția de guvernare”

Premierul Florin Cîțu și-a dorit să marcheze astfel debutul unei Guvernări Neconstituționale și Abuzive – Guvernarea prin OUG-uri ce nu pot fi atacate de nimeni. Decizia CCR este încă o palmă primită de coaliția de guvernare, după recentele poziții adoptate și de importante instituții internaționale.

Întreaga familie social-democrată europeană și-a manifestat profunda îngrijorare față de derapajele actualei coaliții”, au precizat reprezentanții Delegației Române S&D, potrivit unui comunicat al PSD.

Aceștia au arătat că deși regulile democratice sunt foarte clare, iar Avocatul Poporului trebuie să fie și să rămână o instituție independentă indiferent de culoarea politică a celor care se află la putere, Guvernul și Parlamentul României au ales să dea dovadă de Exces de putere în 

luarea unor decizii care afectează grav statul de drept din România și vulnerabilizează poziția țării noastre în fața oficialilor de la Bruxelles.

În cadrul discuțiilor din Comisia pentru Libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE), europarlamentarii români au susținut că în ciuda eforturilor depuse de țara noastră pentru dezvoltarea și consolidarea democrației și a statului de drept, actuala coaliție de guvernământ este dispusă să compromită și să sacrifice totul pentru a deține întreaga putere.

“Eforturile coaliției merg în direcția eliminării oricărei forme de opoziție, pentru a influența rezultatul viitoarelor alegeri”, au mai spus oficialii români.

×
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close