Antena 3 CNN Politică Dezbatere şi vot final în plenul Senatului pe legea ANI: Atribuţiile Agenţiei, ciuntite în comisii

Dezbatere şi vot final în plenul Senatului pe legea ANI: Atribuţiile Agenţiei, ciuntite în comisii

Dezbatere şi vot final în plenul Senatului pe legea ANI: Atribuţiile Agenţiei, ciuntite în comisii
Sursa foto: Senat
12 Mai 2010   •   10:37

Românii vor afla astăzi dacă mai au dreptul de a vedea ce averi mai au demnitarii şi parlamentarii votaţi de ei în funcţii şi ce anume din acestea va fi făcut public. Senatorii decid, miercuri, în plen, în ce măsură vor fi făcute publice averile lor şi ce atribuţii de verificare va mai avea ANI. Deja în cadrul comisiilor juridice şi cea a dreptutilor omului senatorii au ciuntit după bunul plac atribuţiile ANI şi au scos din declaraţia publică bijuteriile şi obiectele de artă, care au fost trecute la secret. Totodată, ei au pus beţe în roate activităţii Agenţiei. Invocând principiul relei-credinţe, demnitarul poate da în judecată ANI sau orice altă persoane, fizică sau juridică, care reclamă autorităţilor suspiciuni de fals în declaraţia de avere. Totodată ANI a fost lăsat de senatori fără comisiile de anchetă existente pe lângă Curţile de Apel.

La începutul şedinţei de plen, preşedintele Comisiei pentru drepturile omului, Gyorgy Frunda, principalul "artizan" al acestor schimbări a prezentat raportul întocmit de cele două comisii, subliniind că ANI urmează să rămană o unitate administrativă autonomă care va verifica declaraţiile de avere şi interese a demnitarilor.

El a amintit că Romania este singura ţară a Uniunii Europene şi a Consiliul Europei care are o astfel de agenţie, deşi într-un stat normal nu trebuie să existe agenţii specializate, în state de drept declaraţiile de avere fiind adunate la unitatea la care lucrează persoana respectivă şi verificate de instanţele de judecată dacă există suspiciuni întemeiate.

El a menţionat că, potrivit Constituţiei României şi Convenţiei Europene a Drepturile Omului, averea poate fi confiscată doar dacă face obictul unei infracţiuni.

În ciuda modificărilor pe care el le-a impus în comisii, senatorul UDMR s-a arătat nemulţumit de faptul că membrii celor două foruri de specialitate nu au modificat articolul din proiect care prevede o răspundere colectivă a membrilor familiei, prin solicitarea de informaţii privind veniturile membrilor familiei, aşa cum nu se întâmplă nicăieri în lume.

El s-a declaratîn schimb satisfăcut de eliminarea de către senatori a prevederilor adoptate de Camera Deputaţilor care stipulau înfiinţarea unor comisii pentru cercetarea averilor pe lângă curţile de apel, care să fie sesizate de Agenţia Naţională de Integritate în cazul în care există suspiciuni privind corectitudinea declaraţiilor de avere. Frunda susţinut că prevederea este neconstituţională, deşi Curtea Constituţională îl cam contrazice: articolul respectiv de lege a trecut de două ori cu brio de controlul de constituţionalitate, lucru ignorat cu bună ştiinţă de parlamentarul UDMR.

Preşedintele Comisiei pentru drepturile omului a precizat că printre modificările adoptate de cele două comisii se numără aceea care prevede trecerea bijuteriilor, tablourilor şi a altor obiecte de valoare în declaraţia de avere care are caracter confidenţial.

Proiectul Legii privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate este dezbătut, astăzi, de plenul Senatului ca primul punct al ordinii de zi, fiind de aşteptat să se dea şi votul final în aceeaşi zi. Decizia a fost luată la începutul săptămânii, după ce a primit acordul conducerii acestei Camere.

Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Parteneri
Cu cât vor fi penalizați românii care se pensionează anticipat
x close