Antena 3 CNN Politică Dispută pe numărul de locuri ministeriale la negocierile PSD+PC - PD-L

Dispută pe numărul de locuri ministeriale la negocierile PSD+PC - PD-L

Dispută pe numărul de locuri ministeriale la negocierile PSD+PC - PD-L
10 Dec 2008   •   14:18

La scurt timp după discursul preşedintelui Traian Băsescu, privind desemnarea noului premier în persoana lui Theodor Stolojan, liderii PD-L şi cei ai PSD s-au întrunit la Senat pentru a purta o nouă rundă de negocieri. Aceştia discută despre crearea unei majorităţi parlamentare şi formarea noului guvern. Mărul discordiei este reprezentat de stabilirea modului în care vor fi împărţite ministerele, problema cooptării la guvernarea UDMR trecând în plan secund.
Iniţial, cele două părţi au pornit de la formula parităţii. Potrivit unor surse din ambele tabere, liderii PSD a venit însă cu pretenţia ca vicepremierul plus un minister să le revină de facto, urmând ca restul portofoliilor să fie împărţite în mod egal. PSD şi PD-L au convenit însă numai asupra persoanei care va ocupa scaunul de vicepremier, Ilie Sârbu.
Boc şi echipa sa de negociatori nu au fost de acord cu viziunea PSD asupra împărţirii locurilor în viitorul Cabinet, cerând partenerilor de discuţii ca postul de vicepremier să fie asimilat cu un portofoliu ministerial, iar paritatea de unu la unu să rămână în picioare. În ceea ce priveşte cooptarea UDMR la actul guvernării, social-democraţi par a da dovadă de mai multă flexibilitate, în condiţiile în care PD-L este dispus să cedeze Uniunii un minister din cele care i-ar reveni după perfectarea înţelegerii cu PSD.
La negocierile care au loc la Senat, delegaţia PDL este alcătuită din Emil Boc, Adriean Videanu, Vasile Blaga, Gheorghe Flutur, Vasile Blaga, Radu Berceanu, Elena Udrea şi Florin Popescu, Gheorghe Falcă şi Mircea Hava, din delegaţia PSD fac parte Mircea Geoană, Ilie Sârbu, Marian Oprişan, Gheorghe Nichita, Constantin Nicolescu, Dan Nica, Viorel Hrebenciuc, Constantin Niţă, Miron Mitrea, Liviu Dragnea, Nicuşor Constantinescu, iar din partea PC este prezentă Daniela Popa.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: vicepremier negocieri guvern
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close