Antena 3 CNN Politică Doi europarlamentari liberali critică decizia României în cazul Kosovo

Doi europarlamentari liberali critică decizia României în cazul Kosovo

Doi europarlamentari liberali critică decizia României în cazul Kosovo
21 Feb 2008   •   17:12

Deşi guvernul PNL a anunţat ferm că România nu va recunoaşte independenţa provinciei Kosovo, doi europarlamentari liberali îl contrazic pe premierul Călin Popescu Tăriceanu. Renate Weber (foto dreapta) şi Adina Vălean (foto stânga), alese să reprezinte România în Parlamentul European din partea PNL, au criticat decizia Guvernului în cazul Kosovo. Astfel, Weber a declarat că "Nimic din dreptul internaţional nu se opune recunoaşterii statului kosovar. (...) Dreptul internaţional recunoaşte dreptul la secesiune atunci când aceasta este ultima posibilitate pentru a asigura continuarea existenţei unei comunităţi, a culturii şi tradiţiilor acesteia." Declaraţia Renatei Weber, în care se aminteşte explicit şi de "dreptul la secesiune" pare a fi mult mai apropiată de poziţia UDMR, decât de cea a propriului partid.

Şi europarlamentarul liberal Adina Vălean şi-a exprimat o poziţie asemănătoare în această problemă. Ea a declarat că "Refuzul de a recunoaşte independenţa Kosovo ne evidenţiază într-adevăr ca fiind printre puţinele state care se opun soluţiei găsite de Uniunea Europeană în această problemă. Mi-ar fi plăcut şi ar fi fost normal ca acest refuz să fie dublat de argumente solide de politică europeană". Ca reacţie la aceste două declaraţii, vicepreşedintele PNL Norica Nicolai a încercat să atenueze conflictul iscat în partid, considerând poziţia celor doi europarlamentari ca fiind "singulară în PNL". "Sunt voci singulare, nu reprezintă o opinie a noastră, care e consecventă în sensul nerecunoaşterii provinciei Kosovo", a declarat Nicolai.

Aceste opinii exprimate de europarlamentarii liberali par cu atât mai ciudate, cu cât în ultimele zile mai mulţi membri marcanţi ai PNL i-au cerut premierului Tăriceanu să ia în calcul scoaterea UDMR de la guvernare, tocmai pentru că acest partid solicită expres recunoaşterea provinciei Kosovo. Printre liderii PNL care au criticat dur reacţia colegilor de guvernare de la UDMR s-au numărat Ludovic Orban, Norica Nicolai şi Radu Câmpeanu.

Parcă pentru a escalada tensiunile existente deja în Guvern, liderul UDMR, Marko Bela, s-a întâlnit joi cu mai mulţi ambasadori europeni, cărora le-a transmis că în opinia UDMR statul român ar trebui să recunoască independenţa provinciei Kosovo. De amintit că atât PSD, cât şi PLD, i-au cerut premierului Tăriceanu să scoată UDMR de la Guvernare, din cauza poziţiilor exprimate în cazul Kosovo. În caz contrar, cele două partide au ameninţat chiar cu introducerea unei moţiuni de cenzură, care ar putea duce la căderea Guvernului.

Antena3.ro

×
Parteneri
Incendiu puternic în București! Degajări mari de fum, după ce o hală a luat foc | S-a transmis mesaj RO-Alert: "Evitați zona!"
x close