Antena 3 CNN Politică Duel pentru primărie: Doctorul vs Buldogul, în presa centrală

Duel pentru primărie: Doctorul vs Buldogul, în presa centrală

Duel pentru primărie: <font color=red>Doctorul vs Buldogul</font>, în presa centrală
02 Iun 2008   •   07:01

Duminică, de Ziua Copilului, românii şi-au desemnat primarii şi liderii Consiliilor Judeţene. După o lună de campanie, aproape 50% din români s-au prezentat la vot, iar Curierul Naţional notează că, ?aşa cum ne aşteptam, evenimentul nu a fost lipsit de scandaluri, incidentele părând a fi rupte din scenetele lui Caragiale. Acuzaţii de încercare de fraudare a voturilor, ştampile pierdute, lupte între simpatizanţii diferitelor formaţiuni politice şi acuzaţii de comerţ cu voturi - acesta este tabloul unei Românii electorale, o imagine cu mult îndepărtată de o ţară europeană.?.

Capul de afiş al alegerilor este ţinut de Capitală, unde finala pentru primărie se va disputa între independentul Sorin Oprescu şi democrat-liberalul Vasile Blaga. Este o ?Finală previzibilă?, titrează Adevărul, ?care adaugă că ?alegerile locale de duminică nu au tranşat bătălia pentru Capitală, amânând decizia până pe 15 iunie, când este programat turul 2?. ?Dacă în timpul campaniei, cercetările sociologice îl dădeau pe Ťdoctorť pe primul loc, sondajele făcute la ieşirea de la vot au răsturnat clasamentul, Ťbuldogulť instalându-se pe prima poziţie?, scrie Ziua, într-un articol intitulat ?Blaga răstoarnă sondajele?.

Şi România Liberă scrie despre ?surpriza scrutinului? de duminică, când Vasile Blaga a fost plasat pe primul loc, în ciuda tuturor sondajelor din ultima vreme, ce-l anunţau pe primul loc pe Oprescu. Curentul scrie chiar că PD-L este ?marele învingător din Capitală? după ce la Consiliul General partidul democrat-liberal ?a înregistrat o victorie clară, obţinând între 36,5% şi 39%, în funcţie de sondaj?.

Dacă PD-L deţine majoritatea în Consiliul Capitalei, Jurnalul Naţional observă că ?PNG a intrat în CGMB?. ?Consiliul General al Capitalei are o nouă configuraţie politică, pentru prima oară avînd acces în acest for, în urma voturilor exprimate, PNG condus de Gigi Becali, care a reuşit să obţină 5% din sufragii?, scrie Jurnalul Naţional, menţionând că, în rest, Consiliul va fi format din PD-L (39%), PSD (25%) şi PNL 15%.

Cotidianul vorbeşte despre un ?final la fotografie? între Buldog şi Doctor, în timp ce ?pedelistul Liviu Negoiţă şi-a zdrobit adversarii în sectorul 3, obţinând un nou mandat cu 75% din voturi. Sursa citată notează totodată că ?eşecul lui Cristian Diaconescu ar putea duce prin responsabilizare la anihilarea lui Mircea Geoană şi a lui Marian Vanghelie?. Asta, în condiţiile în care Miron Mitrea, Ion Iliescu, Adrian Năstase erau ?suspectaţi duminică de Geoană şi de Vanghelie că dirijau voturi către Sorin Oprescu în loc să-l ajute pe candidatul oficial?, scrie Cotidianul.

Dacă din Curentul aflăm că Iliescu este ?pe faţă cu Oprescu?, anunţându-şi susţinerea 100% pentru oprescu după anunţarea rezultatelor exit-poll-ului, Cotidianul scrie că şi Mircea Geoană ?cu vocea ferm controlată a lăsat aseară să se înţeleagă că PSD va sprijini în turul doi tot candidaţii care luptă împotriva PD-L şi a dreptei, deci, implicit, şi pe Sorin Oprescu?. ?Dacă aşa stau lucrurile, cruciada lui Sorin Oprescu împotriva sistemului politic s-ar putea încheia la colţul primului tur. Nu numai pentru că istoria a dovedit că pe ce pune mâna Mircea Geoană se ofileşte, ci, mai ales, fiindcă un sprijin asumat de social democraţi pentru candidatul independent i-ar lua acestuia apa de la moara discursului antipartinic?, scrie Adrian Ursu în Cotidianul.

În acelaşi timp, Ovidiu Nahoi scrie în Adevărul că ?alegerile locale consacră două partide importante, PD-L şi PSD, care probabil îşi vor disputa şi alegerile generale din toamnă. Iar în acest context, confruntarea de la Bucureşti capătă o încărcătură simbolică extraordinară?. Poate chiar în perspectiva alegerilor din toamnă, se preconizează şi un târg între PNL şi PSD. Evenimentul Zilei spune că ?pentru primăriile de sector rămase în joc, PSD vrea o alianţă cu liberalii şi una cu conservatorii?.

Mai presus de orice, însă, Gardianul titrează că ?Bătălia finală se dă între Băsescu şi Iliescu?. ?Noul primar general al Capitalei poate fi decis de cele 10 procente obţinute de Cristian Diaconescu. Ion Iliescu a declarat că obiectivul PSD este Ťunirea tuturor forţelor politiceť pentru a ţine în şah PD-L, partidul lui Băsescu?. Dacă din această bătălie va ieşi învingător Oprescu, rămâne de văzut, dar Mediafax scrie că simpla prezenţă în turul secund al alegerilor pentru Primăria Capitalei ?este, în sine, o victorie? pentru Sorin Oprescu, care a beneficiat duminică de ?botezul unui test electoral important?.

Antena3.ro

×
Parteneri
Incendiu puternic lângă stadionul Dinamo București
x close