
Ministrul Afacerilor Externe a atras atenția, joi dimineața, că în acest moment nu există o confirmare că există intenția ca în urma negocierilor dintre americani și ruși, Europa să fie din nou împărțită în sfere de influență. Emil Hurezeanu a precizat, de asemenea, că garanțiile de securitate ale României sunt deja confirmate prin apartenența țării noastre la UE și NATO, dar și prin parteneriatul strategic cu Statele Unite ale Americii. Precizările ministrul vin după ce șeful cancelariei prezidențiale, Cristian Diaconescu, a spus la Antena 3 CNN că la Riad americanii și rușii au discutat despre o Yalta 2, adică rușii au cerut o nouă împărțire a sferelor de influență și retragerea Statelor Unite din estul Europei.
Declarațiile ministrului de Externe:
Reporter: Riscă România să ajungă în sfera de influență a Federației Ruse ca în 1945?
Emil Hurezeanu, ministrul Afacerilor Externe: Nu. Suntem membri ai Alianței Nord-Atlantice și ai Uniunii Europene cu baze militare americane în Dobrogea și cu o prezență militară, tratate sgure de parteneriat strategic în Uniunea Europeană, cu Statele Unite, în NATO.
Reporter: Există garanții din parte Statelor Unite ale Americii?
Emil Hurezeanu, ministrul Afacerilor Externe: Sunt garanțiile deja existente, consemnate, din parteneriatul strategic bilateral și ca aliați ai Alianței Nord-Atlantice
Reporter: Ce s-ar întâmpla totuși dacă Statele Unite și-ar retrage trupele din estul Europei, inclusiv din România?
Emil Hurezeanu, ministrul Afacerilor Externe: Nu fac aceste...nu există niciun fel de motiv pentru acest lucru.
Reporter: Care este poziția României cu această schimbare a sferelor de influență?
Emil Hurezeanu, ministrul Afacerilor Externe: Nu avem o poziție pentru o schimbare inexistentă. Încă nu există nicio intenție confirmată că sferele de influență pot fi schimbate, redistribuite.
Reporter: Ministerul de Externe are informații că la Riad americanii și rușii au discutat despre împărțirea sferelor de influență în Europa?
Emil Hurezeanu, ministrul Afacerilor Externe: Nu am aceste date acum.
Reporter: Domnul Diaconescu spune că România deja a fost informată de partea americană.
Emil Hurezeanu, ministrul Afacerilor Externe: Au existat multe discuții și la Riad, dar și pe alte scene unde se pregătesc și au loc negocieri în această fază, ele nu sunt definitive, secvențele se succed rapid, încă nu avem concluzii și nu avem nici confirmări.
Reporter: Ce ar trebui să facă România din punct de vedere diplomatic ca să nu ajungă în sfera de influență a Federației Ruse?
Emil Hurezeanu, ministrul Afacerilor Externe: Ar trebui să facă tot ce trebuie să facă. Ceea ce cerem de la început: intrarea în procesul de negocieri.
Reporter: Pe canalele diplomatice s-a discutat cu Administrața Trump pe acest subiect?
Emil Hurezeanu, ministrul Afacerilor Externe: Se discută tot timpul pe toate subiectele.
Miercuri seara, Emil Hurezeanu a vorbit, într-un amplu interviu pentru Antena 3 CNN, despre discuțiile care au loc între SUA și Rusia pentru a obține un acord de pace în Ucraina. Șeful diplomației române a atras atenția că România continuă să-l susțină pe președintele ucrainean și Ucraina pentru o pace justă și completă pentru că „acestea sunt interesele noastre strategice, ale Europei și ale noastre”.
În același interviu, ministrul de Externe a subliniat că parteneriatul României cu SUA, calitatea țării noastre de membru al NATO, dar și apartența noastră la UE nu au fost „denunțate, ele funcționează” și acesta este contextul în care România trebuie să-și urmărească interesele strategice în regiune.