"Ce este foarte important de reţinut este împrejurarea că Partidul Popular European şi, evident, Partidul Naţional Liberal, susţine fermierii. Noi ne şi spunem că suntem partidul fermierilor. Şi prin legislaţia adoptată la nivelul Uniunii Europene nu facem altceva decât să susţinem fermierii astfel încât fermierii să poată să îşi desfăşoare activitatea. Noi am fost partidul care s-a opus legislaţiei venite de la Comisia Europeană, chiar dacă suntem de aceeaşi coloratură politică, să spun aşa, şi am reuşit foarte multe concesii, astfel încât fermierii să poată să îşi desfăşoare activitatea.
Ce este important de reţinut este faptul că această legislaţie a fost creionată înainte de marile provocări pe care le-am avut, şi anume pandemia COVID, o inflaţie care nu a fost previzionată şi, în acelaşi timp, războiul din Ucraina. Iată că, astăzi, Partidul Popular European a înţeles care sunt nevoile fermierilor şi a venit cu soluţii puse pe masa Comisiei Europene, soluţi care au fost adoptate, parte din ele, şi, de asemenea, care vor fi adoptate în viitorul apropiat. Asta înseamnă, pe de o parte, simplificarea politicii agricole comune sau a legislaţiei europene (...). În acelaşi timp, punem în discuţie să venim cu resurse financiare care să fie direcţionate către fermieri", a declarat europarlamentarul Daniel Buda.
Totodată, europarlamentarul a vorbit şi despre produsele din Ucraina, care intră la negru pe piaţa din România şi, implicit, pe piaţa europeană.
"Am întrebat şi eu autorităţile naţionale legat de ce înseamnă această chestiune care este în spaţiul public. Din punct de vedere al documentelor oficiale, nu a intrat niciun kilogram de grâu, niciun kilogram de alt produs care este supus licenţierii. Faptul că sunt aceste discuţii în spaţiul public, că vin pe alte rute, sunt lucruri pe care le avem în vedere, dar în momentul de faţă nu avem licenţiată nicio cantitate de grâu sau de porumb care se vinde din Ucraina în Uniunea Europeană", a mai explicat Daniel Buda.
Material susţinut de PNL