Antena 3 CNN Politică Fondatorul UDMR, Laszlo Tokes, demisionează din Uniune. Ce l-a deranjat pe europarlamentar

Fondatorul UDMR, Laszlo Tokes, demisionează din Uniune. Ce l-a deranjat pe europarlamentar

Fondatorul UDMR, Laszlo Tokes, demisionează din Uniune. Ce l-a deranjat pe europarlamentar
Sursa foto: Foto: Intact Images
de M.Z.    |    12 Mar 2012   •   09:22

Europarlamentarul Laszlo Tokes şi-a anunţat, luni dimineaţă, demisia din UDMR, într-un comunicat remis presei. În document, Tokes reclamă poziţia permisivă a Uniunii privind investiţia de la Roşia Montană, comportamentul unor deputaţi UDMR care încearcă să zădărnicească activitatea ANI, participarea UDMR la guvernare de dragul puterii şi "practica bazată pe interese obscure de partid".

Laszlo Tokes spune că, în calitate de iniţiator al deciziei Parlamentului European de a interzice mineritul pe bază de cianuri, nu poate accepta "poziţia permisivă" a UDMR cu privire la investiţia de la Roşia Montană, "investiţie pe care o chiar sprijină", informează Mediafax.

"Pentru mine a devenit o problemă din ce în ce mai stânjenitoare să răspund, pe holurile Parlamentului din Bruxelles, întrebărilor unor colegi îngrijoraţi care doresc să afle acum, totuşi, ce se întâmplă în România. Nu prea pot să spun nici că firma canadiană ne-a cumpărat miniştrii", arată Tokes.

El mai spune că unul dintre motivele pentru care România, care a aderat în 2007 la Uniunea Europeană, nu a fost nici acum acceptată în Spaţiul Schengen este "corupţia atotcuprinzătoare".

De asemenea, europarlamentarul mai spune că nu a fost niciodată de acord cu participarea UDMR la guvernare necondiţionat, "doar de dragul puterii".

"Motivaţi de setea de putere, liderii UDMR au sacrificat universitatea noastră de stat maghiară, au preschimbat dezideratul autonomiei în posturi de directori şi prefecţi şi sunt pregătiţi să dea, pe bani mărunţi, comorile naturale ale Ardealului. Fiind la guvernare de atâta timp, poartă o bună parte din responsabilitate pentru falimentarea ţării, iar nota de plată au lăsat-o în cârca poporului", mai susţine europarlamentarul. 

Totodată, el respinge practica UDMR "bazată pe interese obscure de partid, de excludere şi de dezbinare a comunităţii maghiare din România".

"După ce a pus mâna pe toate fondurile publice destinate comunităţii şi apoi le-a distribuit aproape în exclusivitate pentru finanţarea propriilor interese, în 2012 UDMR a ajuns să pună arbitrar monopol partinic şi pe sărbătorile noastre naţionale, pe statuile noastre şi pe locurile noastre simbolice", adaugă Tokes. 

Cine este Laszlo Tokes?

Laszlo Tokes, episcop reformat de Piatra Craiului, a fost unul dintre iniţiatorii revoluţiei din decembrie 1989 de la Timişoara. După revoluţie, în anul 1990, a făcut parte pentru scurt timp din Frontul Salvării Naţionale (FSN).

El a fost fondator al Uniunii Democrate Maghiare din România, preşedintele de onoare al acesteia din 1990 până în 2003, când a fost desfiinţată această funcţie, apoi membru al filialei din Timiş a UDMR.

La alegerile pentru Parlamentul European din 2007, Tokes a candidat ca independent şi a fost ales eurodeputat, iar în 2009 a candidat pe primul loc pe lista comună a UDMR şi CNMT, numită "Lista Solidarităţii" pentru Parlamentul European, fiind ales eurodeputat. El a fost ales apoi vicepreşedinte al PE.

Tokes este unul dintre cei mai fervenţi susţinători ai autonomiei Ţinutului Secuiesc şi s-a evidenţiat prin discursuri radicale, intrând în contradicţie cu politica moderată a UDMR pe această temă.

×
Subiecte în articol: UDMR demisie europarlamentar Rosia Montana
Parteneri
Averea lui Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL
x close