Antena 3 CNN Politică Fostul premier, Adrian Năstase, povestește despre atentatul de pe 11 septembrie 2001: ”A fost un șoc”

Fostul premier, Adrian Năstase, povestește despre atentatul de pe 11 septembrie 2001: ”A fost un șoc”

Adrian Năstase a povestit în exclusivitate la Antena 3 evenimentele petrecute la data de 11 septembrie 2001, pe vremea când era premierul României.

Fostul premier, Adrian Năstase, povestește despre atentatul de pe 11 septembrie 2001: ”A fost un șoc”
Sursa foto: Hepta
de Andreea Ştefan    |    11 Sep 2021   •   18:35

În urmă cu 20 de ani, pe data de 11 septembrie 2001, când a avut loc atentatul din SUA la Wrold Trade Center, Adrian Năstase se afla la Palatul Victoria, fiind, la acea vreme, premierul României.

”Ceea ce s-a întâmplat atunci a fost un șoc. A fost un șoc pentru mine, a fost un șoc pentru români, dar, în primul rând, a fost un șoc pentru americani și vreau să încercăm să ne gândim o clipă la faptul că era pentru prima dată când Statele Unite sufereau sau au avut acest gen de atac. (...) Americanii au fost atacați în inima statului, într-un moment în care nu se așteptau la așa ceva. Un atac din partea unui inamic rus, nelocalizat undeva, un tip nou de agresiune, nedefinită în documente internaționale și care a creat o mare teamă.

(...) Conducătorii americani nu știau dacă aceste atacuri nu se vor repeta. Și nici noi nu știam, pentru că m-ați întrebat cum m-am simțit eu în momentele acelea, eram la mine în birou și mă uitam la televizor, fără sonor, și urmăream cumva fără prea mare atenție la ce se întâmpla pe imagini. A intrat șefa mea de cabinet și m-a anunțat că, ceea ce mie mi s-a părut pentru o clipă că era un serial sau o reclamă de film SF, era o realitate.

Atunci a început o întreagă suită de acșiuni de teamă, inculsiv în România, pentru că noi nu știam dacă atacurile teroriste nu vor viza și Ambasada Americană de la București.

A trebuit să face de îndată un comandament pentru a lua măsuri de protecție. Vă dați seama că, în astfel de situații, atunci când ești la comada Guvernului, trebuie să te gândești dacă nu cumva pot fi vizate aeroporturi, centrale nucleare, baraje. Toare aceste lucruri au fost imediat puse în mișcare, sistemele de protecție, și, de asemenea, am organizat împreună cu președintele țării o ședință CSAT, în acea seară.

S-a făcut și o celulă de crză la Ministerul de Externe, luându-se legătura cu ambasadele noastre din străinătate, pentru a verifica dacă nu cumva astfel de atacuri să aibă loc și în locații românești din străinătate”, a povestit Adrian Năstase la Antena 3.

×
Subiecte în articol: Adrian Nastase
Parteneri
Potopul din Dubai explicat de climatologi
x close