Antena 3 CNN Politică Frunda caută sprijin la APCE pentru un protocol privind standardele minimale în domeniul minorităţilor

Frunda caută sprijin la APCE pentru un protocol privind standardele minimale în domeniul minorităţilor

Frunda caută sprijin la APCE pentru un protocol privind standardele minimale în domeniul minorităţilor
Sursa foto: Gyorgy Frunda
16 Apr 2009   •   17:52

Şeful delegaţiei române la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), senatorul UDMR Gyorgy Frunda intenţionează să supună dezbaterii la sesiunea de primăvară a acestui organism internaţional un proiect de protocol referitor la standardele minimale în domeniul minorităţilor. Documentul, care s-ar vrea o anexă la Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, se referă la dreptul de apartenenţă la o minoritate, dreptul de exprimare, dezvoltarea identităţii naţionale, dreptul nelimitat la folosirea limbii materne în viaţa publică şi în cea privată, dreptul la asociere şi la reprezentare politică a minorităţii.
Frunda a afirmat că va propune aceste proiect ca anexă la Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, în sesiunea de primăvară a APCE, care va începe în 27 aprilie. Proiectul de protocol stabileşte standarde minime referitoare la reprezentarea proporţională a minorităţii la nivel local, regional şi naţional, dreptul la autonomie culturală şi diferite modele de autonomie existente la nivel local sau regional.
"Este un proiect de protocol-anexă la Convenţia Europeană a Drepturilor Omului. Dacă se admite ca protocol la Convenţie, atunci da, devine obligatoriu pentru ţările membre ale Consiliului", a precizat Frunda, adăugând că acest document ar putea deveni un instrument juridic al Curţii Europene a Drepturilor Omului.
Senatorul a explicat că reglementarea drepturilor minorităţilor este în prezent foarte diferită în ţările membre ale Consiliului Europei, unele dintre acestea nerecunoscând minorităţile naţionale, cazul Franţei.
?Francezii nu cred că vor chiui de bucurie şi nici nu mă vor pupa. Dar minoritarii mă vor susţine în mod cert şi va exista şi o susţinere din partea multora. Sunt conştient că e o procedură lungă, nu se va adopta în două-trei luni de zile, dar trebuie început şi cred, sunt convins, că va fi adoptat ?, a precizat Frunda.

Senatorul are nevoie de semnăturile a zece parlamentari din cinci ţări membre, care trebuie să aparţină la două grupuri politice pentru a putea depune acest proiect la sesiunea APCE.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: sesiune protocol minoritati CEDO
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close