Antena 3 CNN Politică Gabriela Firea, replică la Nicuşor Dan: "Îşi bate joc de bucureșteni. Acum întârzie atribuirea lucrării pentru reabilitarea rețelelor de termoficare"

Gabriela Firea, replică la Nicuşor Dan: "Îşi bate joc de bucureșteni. Acum întârzie atribuirea lucrării pentru reabilitarea rețelelor de termoficare"

Gabriela Firea reacţionează după ce jumătate din bucureşteni au ajuns să se spele din nou la lighean din lipsa apei calde şi spune că primarul Nicuşor Dan îşi bate joc de oameni fără jenă.

Gabriela Firea, replică la Nicuşor Dan: "Îşi bate joc de bucureșteni. Acum întârzie atribuirea lucrării pentru reabilitarea rețelelor de termoficare"
Sursa foto: Facebook
de Georgiana Adam    |    07 Iul 2022   •   10:07

"Nicușor Dan își bate joc de bucureșteni fără nicio jenă. Susține că pierderile din rețeaua de termoficare vor scădea masiv în 2022 și 2023, în timp ce realitatea îl contrazice flagrant, pentru că el însuși a blocat peste un an lucrările de reabilitare pentru care avea la dispoziție bani europeni nerambursabili, lăsați de mine și echipa mea. Lucrările de reabilitare nu sunt nici în ziua de azi atribuite, iar fondurile vor fi pierdute.

În ziua în care jumătate de oraș a rămas fără apă caldă, Nicușor Dan iese public să se plângă, iar, de “greaua moștenire”! Primarul care nu mai recunoaște că și-a întemeiat campania electorală pe ideea ca apa caldă vine de a doua zi de când e ales, aruncă și acum o minciună gogonată.

Nicușor Dan susține că în 2022 și 2023 pierderile pe rețeaua de termoficare vor scădea semnificativ.

Realitatea este exact pe dos.

Odată cu instalarea lui Nicușor Dan la primărie, au crescut permanent și pierderile rețelei de termoficare a Capitalei așa cum chiar el arată în grafic.

Gabriela Firea: "Acum întârzie atribuirea lucrării pentru reabilitarea rețelelor de termoficare, dar se grăbește să asigure acces la această finanțare pentru firme de casă"

Și specialiștii estimează că, având în vedere blocarea de către primarul general a lucrărilor la rețea de peste un an, pierderile vor crește.

Presiunea din conducte a scăzut de la valori de 8 - 9 bari la 3,5 - 4 bari şi chiar sub acest nivel. Anul acesta ELCEN a ajuns să pompeze în reţea uneori peste 2.000 de tone de apă de adaos/oră. 

Creşterea volumului de apă de adaos atrage o degradare şi mai mare a reţelei de termoficare, pentru că vine însoţită de reactivi chimici care corodează conductele şi limitează debitele de agent termic livrate. În plus, peste nivelul de 2.000 de tone/h se intră într-o zonă periculoasă, existând riscul de avarii majore.

Reteaua de termoficare a Capitalei are aproape 4.000 de kilometri de conducte, este a doua ca mărime din lume, după cea din Moscova. Peste 80% din conducte datează din anii ‘60-‘70 şi necesită continuarea lucrărilor de investitii şi reparații majore.

Nicușor Dan nu se grăbește însă!

Mă surprinde în continuare faptul că, deși a avut la dispoziție fonduri europene nerambursabile aduse de mine și de echipa mea, Nicușor Dan a blocat peste un an procesul de lansare a licitației, iar acum întârzie atribuirea lucrării pentru reabilitarea rețelelor de termoficare, dar se grăbește să asigure acces la această finanțare pentru firme de casă.

Prin planul anual de achiziții al PMB pentru 2021 se prevedea ca în trimestrul I să fie inițiată licitația pentru proiectul "Reabilitarea sistemului de termoficare al municipiului București (25 obiective - 105,969 km)", finanțat prin POIM 2014 - 2020. Cu toate acestea, timp de mai multe luni, Nicușor Dan și fostul său consilier Tinel Speranțiu Ticu, actual director în Direcția Generală Achiziții, nu s-au înțeles cu alți funcționari din primărie cu privire la modul de achiziționare a lucrărilor.

Banii europeni sunt deja pierduți de bucureșteni din cauză că achiziția a fost inițiată abia în 19.01.2022 (anunț CN1038631) și prevede 5 loturi de proiectare și execuție lucrări, în valoare totală de 1.171.192.503,07 lei fără TVA, față de varianta, la care până la urmă edilul a renunțat, de încheiere a unui acord cadru, cu câte 5 contracte subsecvente, pentru fiecare dintre cele 5 loturi (25 de contracte).

Firea: "Surpriza continuă! Pentru ofertele pe care primăria se așteaptă să le primească nu se va lucra deloc, banii s-au pierdut"

Surpriza continuă! Pentru ofertele pe care primăria se așteaptă să le primească a fost stabilit termen de evaluare tehnică și financiară în 09.11.2022, ceea ce înseamnă că nu se va lucra deloc, banii s-au pierdut și nu se conturează vreo șansă de demarare a lucrărilor. 

De regulă, există marjă de timp suplimentar pentru comunicare rezultat procedură, eventuale contestații, semnare contract, predare front de lucru etc. Mai mult, acest contract scos la licitație este de proiectare cu execuție, numai pentru proiectare îți trebuie aproximativ un an. 

Concret s-a ratat șansa de utilizare a fondurilor nerambursabile pentru această investiție, întrucât termenul până la care pot fi accesate finanțări prin POIM 2014-2020 este finalul anului 2023.

Nicușor Dan a afirmat recent că își dorește un al doilea mandat pentru că la primăria Capitalei este greu și pot fi văzute lucruri abia in al doilea mandat. În campania electorală spunea că rezolvă lucrurile în primele zile de mandat iar acum, în fiecare zi de când este primar, vorbește despre ce nu poate să facă pentru că-l bântuie trecutul.

În mandatul meu nu m-am plâns de nicio moștenire, deși RADET și STB erau în insolvență de facto chiar de la preluarea mandatului, iar ulterior RADET a și intrat în insolvenţă de drept.

Fiecare primar moștenește un trecut. Depinde de el ce poate face cu prezentul", a spus Gabriela Firea.

×
Subiecte în articol: Gabriela Firea Nicușor Dan apă caldă
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close