Antena 3 CNN Politică Geoană ar sesiza Curtea pe tema revocării sale: Regulamentul trebuie adaptat la decizia CCR din 2005

Geoană ar sesiza Curtea pe tema revocării sale: Regulamentul trebuie adaptat la decizia CCR din 2005

Geoană ar sesiza Curtea pe tema revocării sale: Regulamentul trebuie adaptat la decizia CCR din 2005
Sursa foto: Mircea Geoanã
10 Mar 2010   •   14:02

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană a anunţat miercuri că va cere Curţii Constituţionale un punct de vedere pentru elucidarea şi clarificarea condiţiilor de revocare a şefului acestei camere. Totodată, Geoană a cerut preşedintelui comisiei parlamentare de regulament, democrat-liberalul Traian Igaş să treacă la treabă şi să transpună în acest document deciziile CCR din 2005 care limitau dreptul de a iniţia procedura de revocare numai pentru rupul parlamentar care a propus iniţial pe preşedintele Senatului.
?Este evident faptul că acest demers politic face parte dintr-un plan strategic al PDL şi al preşedintelui Traian Băsescu de acaparare a întregii puteri în stat. Suntem în faţa unui demers care nu urmăreşte persoana mea, ci forţarea Constituţiei pentru crearea unui regim politic de putere personală a preşedintelui Băsescu. Prezenţa mea în fruntea Senatului încurcă acest plan, ? a afirmat Geoană, după ce a închis lucrările Senatului în raportul de picioare al senatorilor majorităţii guvernamentale.
El a cerut comisiei de regulament a Senatului să treacă la transpunerea deciziei de neconstituţionalitate emisă de CCR în 2005 cu privire la preverile articolului 30, privitoare la procedura de iniţiere a revocării preşedintelui Senatului.
?Legile organice necesare pentru români au fost aruncate astăzi la coş de PDL priun respingerea ordinii de zi. Fac apel la şeful comsiei de regulament, domnul Igaş, să-şi intre în pâine deoarece nu am adaptat Regulamentul la decizia CCR din 2005? a arătat Geoană.






Preşedintele Senatului a precizat că va remite în aceste zile o adresă către Curtea Constituţională pentru a tranşa condiţiile de revocare din această funcţie.
?Avem un grup de jurişti cu care lucrăm. Aş fi dorit să fii mers încă de astăzi către această Curte cu această sesizare, aşa cum am făcut în 2005. Vă reconfirm că nu există nicio posibilitate ca o iniţiativă neconstituţională să-şi facă loc pe ordinea de zi a Senatului. Este în afara legii, în afara Constituţiei şi Decizia 601 este o decizie definitivă, irevocabilă şi care produce efecte legale automate pentru noi toţi. Ascultând toate intervenţiile şi văzând că sunt lecturi foarte diferite, nu vă ascund faptul că analizez, analizăm posibilitatea de a ne îndrepta către Curtea Constituţională, pentru o interpretare, pentru o actualizare, că ne îndreptăm către un blocaj instituţional cu efecte grave asupra bunei desfăşurări a mecanismului democratic, parlamentar, legislativ şi chiar guvernamental. Nu cred că există cineva în Senat care să aibă ceva să-mi reproşeze la modul serios ceva cu privire la modul de conducere a şedinţelor. Cei care sunt senatori, fie ei PDL, fie UDMR, fie independenţi, ştiu că pe fond nu au dreptate, dar execută un ordin de sus chiar dacă nu au dreptate constituţional. Nu au nici o şansă de succes? a conchis Geoană.

Antena3.ro




×
Parteneri
Cea mai detaliată hartă a creierului uman realizată vreodată
x close