Antena 3 CNN Politică Geoană face loc protejaţilor baronilor locali pe locurile eligibile ale PSD pentru europarlamentare

Geoană face loc protejaţilor baronilor locali pe locurile eligibile ale PSD pentru europarlamentare

Geoană face loc protejaţilor baronilor locali pe locurile eligibile ale PSD pentru europarlamentare
Sursa foto: Mircea Geoana, Marian Vanghelie
02 Apr 2009   •   14:54

Baronii locali ai PSD au reuşit pe ultima sută de metri să producă unele schimbări surpriză în componenţa locurilor eligibile dedicate candidaţilor pentru Parlamentul European. Potrivit unor surse din partid, Marian Vanghelie a fost pe punctul de a-l impune astăzi, în şedinţa Comitetului Executiv Naţional al PSD, pe locul 10 pe Ioan Enciu, fratele Aurei Vasile, în timp ce locul 9 a fost obţinut de liderul PSD Iaşi, Gheorghe Nichita pentru protejatul său de la TSD, Cătălin Ivan. Şi liderul de Teleorman, Liviu Dragnea are propriul protejat, în persoana actualului eurodeputat Viorica Dăncilă. Beneficiind de protecţia lui Viorel Hrebenciuc, Minodora Cliveti a înlocuit-o în plutonul fruntaş pe Gabriela Creţu, iar ocupantul locului 8, rezervat PC, este încă în suspensie. Cu gândul la recomandarea socialiştilor europeni, liderul PSD, Mircea Geoană o preferă pe Daniela Popa, în locul lui Codruţ Sereş, susţinut de Dan Voiculescu, dar cu handicap de imagine cauzat de problemele sale în justiţie.

Potrivit surselor citate, lista decisă astăzi în BPN şi validată de CExN este deschisă de eurodeputatul Adrian Severin,apropiat al preşedintelui de onoare, Ion Iliescu, secondat de preşedinta organizaţiei de femei, Rovana Plumb. Ioan Mircea Paşcu ar ocupa locul trei, fiind urmat de eurodeputatele Adriana Ţicău, Daciana Sârbu şi Corina Creţu. Componenţa listei a fost ulterior confirmată de preşedintele partidului, Mircea Geoană.

În total, Iliescu are trei protejaţi pe locurile considerate cu şanse la un euromandat: Adrian Severin, Ioan Mircea Paşcu şi Corina Creţu. La rândul ei, Adriana Ţicău este susţinută de ministrul de Interne, Dan Nica. Daciana Sârbu are în familie doi miniştri: soţul, deputatul de Gorj Victor Ponta, ministru pentru Relaţia cu Parlamentul şi tatăl, Ilie Sârbu, ministrul Agriculturii.

Iliescu a mai repurtat o victorie. Conducerea PSD a ţinut seama de recomandarea PES şi nu mai luat în discuţie o eventuală nominalizare a liderului PIN, Lavinia Şandru pentru un loc pe eurolista partidului.

Apropiat al preşedintelui Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase, dar şi al liderului Mircea Geoană, actualul europarlamentar, Victor Boştinaru s-ar afla pe locul 7. Locul 8 a fost rezervat aliatului PC, cu precizarea că viitorul candidat conservator va trebui să adere la grupul parlamentar al socialiştilor europeni, conform unei recomndări venite din partea PES. Numele candidatului Pc urmează a fi stabilit într-o viitoare întâlnire a conducerilor celor două partide, a precizat preşedintele PSd, Mircea Geoană.

Locul 9 a fost obţinut de Cătălin Ivan (TSD), în timp ce pentru locul 10, Vanghelie luptă încă pentru a-l instala pe Ioan Enciu, fratele deputatului Aura Vasile. Pe cea de-a 11-a şi cea de-a 12-a poziţie s-ar afla actualul europarlamentar Viorica Dăncilă, respectiv Minodora Cliveti.În fine, ultimele trei locuri considerate eligibile cu puţin noroc au fost repartizate trezorierului PSD Aristide Roibu, tânărului Marian Dragomir(PSD Brăila) şi lui Marius Oprescu(PSD Olt, şef de campanie la alegerile parţiale marcate de incidentul electoral de la Găneasa). Plutonul candidaţilor cu mai puţine şanse este deschis de Alin Lucian Antohi.

Lista stabilită de BPN a fost supusă dezbaterii şi validării în Comitetul Executiv Central. La final au rămas ăncă în suspensie cine va ocupa locul rezervat PC şi cine va fi numit din partea filialei Bucureşti.

Liderul social-democrat, Mircea Geoană a declarat după şedinţa CEx că speră ca aceste alegeri europarlamentare să confirme PSD ca cel mai mare partid din România. ?De aceste alegeri depinde poziţia PSD la guvernare. Dacă PSD va câştiga alegerile şi funcţia de comisar al României la Parlamentul European ar trebui să revină unui social-democrat?a mai spus Geoană, referindu-se la miza politică a scrutinului electoral din iunie.



Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Subiecte în articol: PSD CExN votare alegeri europarlamentare
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close