Antena 3 CNN Politică Geoană, mustrat de Ponta, părăseşte şedinţa CEXN a PSD. Liderul social-democrat i-a imputat pierderea alegerilor

Geoană, mustrat de Ponta, părăseşte şedinţa CEXN a PSD. Liderul social-democrat i-a imputat pierderea alegerilor

Geoană, mustrat de Ponta, părăseşte şedinţa CEXN a PSD. Liderul social-democrat i-a imputat pierderea alegerilor
Sursa foto: Mircea Geoanã, Victor Ponta
12 Mai 2010   •   16:40

Geoană a părăsit miercuri, înainte de vreme, şedinţa publică a CEXn al PSD, după un schimb de replici acide cu actualul lider al partidului, Victor Ponta. Preşedintele PSD a stopat zelul oratoric şi îndemnurile războinice ale predecesorului său, Mircea Geoană, de iniţiere a unei petiţii naţionale pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu şi a premierului Emil Boc. În şedinţa CExN, Ponta i-a sugerat lui Geoană să lase discursurile pentru că e nevoie de măsuri clare. Mai mult, iritat că Geoană face pe îndrumătorul de drum al partidului, actualul lider social-democrat i-a imputat din nou pierderea alegerilor prezidenţiale, apreciind că dacă altul era rezultatul nu ar mai trebuit ca PSD să se lupte cu "ăştia" în prezent.

Preşedintele Senatului a propus, miercuri, în şedinţa CExN, ca PSD să lanseze o petiţie naţională pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu şi a premierului Emil Boc, şi, de asemenea, să fie pregătit cu o variantă alternativă de măsuri, în condiţiile în care cele propuse de Guvern nu vor putea fi puse în aplicare.

"Sunt foarte bune propunerile. Dacă câştigam alegerile prezidenţiale, eram într-o altă situaţie şi nu mai trebuia să ne luptăm cu ăştia. Acum trebuie să ne luptăm cu ei, şi trebuie să ne luptăm serios, nu cu discursuri, ci cu măsuri clare", s-a adresat ironic Ponta lui Geoană.

Geoană a susţinut şi necesitatea constituirii unui grup comun de lucru al celor trei partide de opoziţie pentru a contura o ofertă economică şi socială comună, alternativă la actualul Guvern. "Avem nevoie să coagulăm într-o formulă cât mai integrată cu putinţă întreaga opoziţie. Fiecare dintre cele trei partide de opoziţie au lansat în aceste zile programe alternative individuale, este firesc, dar să vedem dacă vom dori să avem o omogenizare a ofertei opoziţiei în ansamblu - păstrând diferenţele de natură ideologică şi identitară", a mai spus Geoană.

"Dacă vreţi, o să discutăm mai târziu şi de relaţia din Opoziţie. O discutăm şi cu Maramureşul, unde astăzi primarul nostru a fost schimbat de colegii liberali, o discutăm şi cu Bihorul, şi cu Giurgiu şi cu Călăraşiul şi o să ne hotărâm dacă în Opoziţie putem avea parteneri sau dacă trebuie doar să cedăm tot ca să fie cineva mulţumit", i-a replicat Ponta, uşor iritat de sfaturile date de predecesorul său.

Schimbul de replici usturătoare s-a încheiat cu părăsirea de către Geoană a lucrărilor publice ale CExN, după ce Ponta nu a dat curs apelului său de a încheia discuţia în contradictoriu pe tema variantelor de luat în calcul dacă moţiunea de cenzură trece.

"Din păcate, echilibrul discuţiei noastre de astăzi, care ar fi trebui să fie pe partea de soluţii, de chestiuni alternative, de răspunsuri la problemele oamenilor, riscă să se ducă, inclusiv prin prezenţa prietenilor din media aici, la noi, către chestiunea legată de anticipate. Lumea nu cred că este atât de preocupată de alegeri, lumea este obosită, eu nu ştiu nici la nivelul parlamentarilor dacă îmbrăţişează o astfel de teză", a spus Geoană.

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a intervenit, precizând că nu va închide discuţia şi nici nu va reformula variantele.
"Numai un pic. Nici nu închidem discuţia, nici nu o reformulăm. Clapa cu comunicarea... că tot facem comunicare de ani de zile. Haideţi să luăm nişte decizii. Iarăşi o comunicăm altfel de cât o spunem? Există a cincea soluţie? Sunt de acord. Eu zic să spunem că nu intrăm la guvernare decât după alegeri, că vor fi anticipate sau la termen, nu noi decidem. Iarăşi o dăm aşa... O tot comunicăm de ani de zile şi tot comunicăm înte noi în opoziţie. Nu v-aţi săturat?", a spus Ponta.

Ponta a atras atenţia colegilor de partid asupra pericolul pe care-l comportă pierderea scrutinurilor electorale recurgând la matematica simplă: ori PSD ia 51%, ori mai stă în opoziţie sau va fi vioara a şaptea, a noua, a cinsprezecea, doar ca să mai prindă cineva o funcţie "de nu ştiu ce şef de ceva".

Geoană l-a întrerupt la rândul său pe Ponta şi a întrebat de ce PSD nu poate să spună că intră la guvernare numai cu programul său de guvernare şi cu un primul-ministru al partidului.

"Cu cine? Cu Klaus Iohannis, cum aţi propus? Cum a propus Crin Antonescu, mă rog, nu dumneavoastră", l-a întrebat Ponta.

"Eu am spus că a fost o variantă înaintea alegerilor prezidenţiale", a răspuns cu o mină iritată Geoană.

Ponta i-a dat din nou replica: "Domnul Geoană, e în regulă. Dar haideţi să comunicăm coerent, dacă se poate. Să ne lăsăm colegii să îşi spună părerea până la capăt. Eu nu închid nicio discuţie până nu-şi spun toţi colegii părerea", a spus Ponta.

După acest schimb de replici, Mircea Geoană a părăsit sala de şedinţe fără a mai reveni la lucrările CEXN.

Antena3.ro

×
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close