Antena 3 CNN Politică Guvernul Cioloș nu a obținut votul de încredere în Parlament! Doar 88 de parlamentari au votat pentru

Guvernul Cioloș nu a obținut votul de încredere în Parlament! Doar 88 de parlamentari au votat pentru

Guvernul propus de premierul desemnat Dacian Cioloș nu a primit votul de încredere al Parlamentului.

Guvernul Cioloș nu a obținut votul de încredere în Parlament! Doar 88 de parlamentari au votat pentru
de Laura Dinu    |    20 Oct 2021   •   12:47

Guvernul Cioloș a înregistrat un vot istoric de respingere. În favoare au votat doar 88 de parlamentari, în timp ce 184 au votat împotrivă. 

Prin urmare, procedura instituirii unui nou guvern se va repeta. 

Președintele Klaus Iohannis va organiza din nou consultări cu principalele formațiuni politice, în urma cărora va desemna un nou premier.

Premierul desemnat va organiza un guvern, care va trebui, de asemenea, să treacă prin votul Parlamentului României. 

”Sper ca președintele să nu mai nominalizeze un premier fără șanse, din partea unui partid care nu poate constitui o majoritate. Trebuie o analiză foarte serioasă și nu sunt decât două variante: 

  • PNL să desemneze altă persoană pentru funcția de prim ministru, în consultare cu Klaus Iohannis, pentru că este clar că USR nu îl va vota pe Florin Cîțu și nu mai există majoritatea PNL - USR - UDMR
  • să fie respinse toate propunerile și să se declanșeze alegeri anticipate

Cred că între aceste două variante, președintele ar trebui să își impună punctul de vedere și să ceară reprezentanților PNL cu o altă desemnare pentru poziția de prim ministru, mai ales că Florin Cîțu oricând poate fi numit numărul 2 în stat, președinte al Senatului”, a declarat Radu Tudor la Antena 3. 

Înainte de începerea votului, Dacian Cioloș a cerut un ”mandat limitat”, care se să întindă pe perioada crizei. 

„Vă cer un mandat limitat în timp și care să se întindă pe perioada crizei. Aveți la dispoziție mecanismele instituționale necesare unui astfel de control și vă îndemn să le folosiți ca atare când veți crede de cuviință după ce veți învesti acest guvern. Cred că Parlamentul României trebuie să înțeleagă ce putere are la dispoziția sa și să nu mai fie anexa unui guvern sau altul. Nu e prima oară când sunt pus în situația de a gestiona o criză și după cum știe toată lumea sunt om care își respectă cuvântul dat. Nu am propus acest guvern și acest program de guvernare din alt motiv decât din cel al urgenței în care ne găsim. De aceea cer tuturor celor care vor vota astăzi să o facă prin prisma responsabilității și a nevoii de solidaritate socială”, a adăugat Dacian Cioloș.

×
Subiecte în articol: Dacian Cioloş Klaus Iohannis
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close