Antena 3 CNN Politică Guvernul Boc are liber la introducerea impozitului forfetar prin ordonanţă de urgenţă

Guvernul Boc are liber la introducerea impozitului forfetar prin ordonanţă de urgenţă

Guvernul Boc are liber la introducerea impozitului forfetar prin ordonanţă de urgenţă
Sursa foto: Emil Boc
04 Ian 2010   •   17:07

Executivul ar putea decide în această vacanţă parlamentară adoptarea prin ordonanţă a deciziei de înlocuire a impozitului minim, aplicabil tuturor firmelor, cu un impozit forfetar, impus în anumite domenii. Senatorii jurişti au creat luni, la dezbaterea legii de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe în vacanţa parlamentară, premisele necesare pentru o asemenea cale de acţiune.
Senatorii din Comisia juridică au adoptat, cu amendamente, cu cinci voturi "pentru" şi un vot "împotrivă", aparţinând senatorului PNL Ioan Ghişe, proiectul propus de Executiv prin care Guvernul Boc IV va putea emite ordonanţe în timpul vacanţei parlamentare în şase domenii: finanţe publice şi economie, justiţie, sănătate, transporturi, mediu şi agricultura.
Astfel, Executivul va putea emite ordonanţe pentru sprijinirea activităţilor în domeniul agricol prin ajutoare de stat acordate în anul 2010, care să susţină creşterea producţiei agricole, pentru scăderea şomajului în zona rurală şi pentru asigurarea securităţii alimentare a populaţiei.
Pe motiv că se referă la un domeniu de reglementare organic, senatorii au eliminat însă din proiectul de lege, posibilitatea ca Executivul să modifice şi să completeze, printr-o ordonanţă, în timpul vacanţei parlamentare, Ordonanţa de urgenţă 81/2007 pentru accelerarea procedurii de acordare a despăgubirilor aferente imobilelor preluate în mod abuziv.
Secretarul de stat pentru relaţia cu Parlamentul, Valentin Iliescu, a explicat că impozitul forfetar care ar putea fi adoptat de executiv în această iarnă va fi aplicat în special în domeniile de activitate în care evaziunea fiscală este ridicată, precum restaurantele şi hotelurile.
"Sunt ferm convins că impozitul forfetar şi nu impozitul minimal, cel care în mod eronat a fost folosit sub titulatura de impozit forfetar în anul 2009, nu va fi o pârghie care să descurajeze aceste activităţi, ci care, dimpotrivă, să scoată la iveală întreaga activitate a acestor activităţi economice", a afirmat Iliescu.
El a prognozat că o ordonanţă în acest domeniu ar putea fi adoptată între promulgarea legii de abilitare şi 1 februarie, când începe sesiunea ordinară a Parlamentului.
Senatorii au elimanat, la propunerea ministrului de resort, de la capitolul Mediu posibilitatea adoptării de către Executiv a unei ordonanţe pentru aplicarea unor măsuri privind taxa de poluare pentru autovehicule, secretarul de stat Valentin Iliescu explicând că Executivul a adoptat săptămâna trecută o ordonanţă de urgenţă în acest domeniu.
Antena3.ro

×
Parteneri
Pensionarii care nu primesc niciun ban în plus de la 1 septembrie
x close