Antena 3 CNN Politică Guvernul curtează primarii liberali: Edilii PDL şi PNL, preferaţii fondurilor pentru infrastructură

Guvernul curtează primarii liberali: Edilii PDL şi PNL, preferaţii fondurilor pentru infrastructură

Guvernul curtează primarii liberali: Edilii PDL şi PNL, preferaţii fondurilor pentru infrastructură
Sursa foto: Guvern
05 Noi 2009   •   18:56

Curtat de preşedintele Traian Băsescu cu perspectiva unui guvern de dreapta în tandem cu PDL, PNL îşi vede momiţi proprii primari cu promisiuni ceva mai subtanţiale. În goana după voturi şi de înregimentare de noi edili sub sloganul de campanie al preşedinteleui Traian Băsescu, Guvernul interimar a decis miercuri alocarea de noi fonduri către administraţiile local. 159,9 milioane lei iau astfel calea primăriilor din tritoriu în plină campanie prezidenţială. Dacă cele 85 de milioane de lei acordate unui număr de 449 de primari PDL nu constituie o surpriză, dată fiind practica tradiţională în domeniu, alocarea a 38,1 milioane lei pentru 239 primării PNL ridică semne de întrebare. Spre comparaţie, Executivul a acordat 15,6 milioane lei pentru 294 primării PSD, la un nivel apropiat sumei alocate pentru 117 primării UDMR, de 13,1 milioane lei.
În total, Guvernul a împărţit fonduri totale de 159,9 milioane lei pentru proiecte de infrastructură şi construcţie de baze sportive.
În hotărârea aprobată de Guvern se arată că banii, asiguraţi din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată, vor fi utilizaţi pentru finanţarea tuturor cheltuielilor eligibile necesare realizării obiectivelor de investiţii prevăzute în cererile de finanţare declarate eligibile, "selectate în condiţiile legii, în baza criteriilor stabilite în Ghidul de eligibilitate şi în Ghidul solicitantului".
Executivul a decis totodată să retragă primăriilor o sumă totală de 7,9 milioane lei din fondurile alocate anterior în cadrul programului de dezvoltare a infrastructurii din mediul rural. Decizia este argumentată prin faptul că administraţia locală a primit finanţare şi din alte surse decât prin acest program.
Din suma totală, cei mai mulţi bani au fost retraşi de la 14 primării PSD (4,1 milioane lei), urmate de 6 primării PNL (1,7 milioane lei), 5 primării PDL (1,5 milioane lei) şi o primărie UDMR (86.000 lei).
Secretarul general al PSD Liviu Dragnea a acuzat, în urmă cu două săptămâni, Guvernul Emil Boc că, deşi este demis, administrează banii publici în mod "abuziv şi preferenţial", dând "partea leului" primăriilor PDL, printr-un proiect de hotărâre privind implementarea Programului de dezvoltare rurală.
El a făcut atunci referire la anexe din care rezulta că primăriile PDL primesc 44,51% din fonduri, cele ale PNL-29%, cele ale UDMR-12,12% şi primăriile PSD- 9,97%.
Antena3.ro

×
Parteneri
Florin Piersic, transferat cu avionul SMURD, la București
x close