Antena 3 CNN Politică Întâlniri ale delegaţiei FMI cu lideri ai partidelor politice, sindicate şi cu premierul Emil Boc

Întâlniri ale delegaţiei FMI cu lideri ai partidelor politice, sindicate şi cu premierul Emil Boc

Întâlniri ale delegaţiei FMI cu lideri ai partidelor politice, sindicate şi cu premierul Emil Boc
Sursa foto: bani
23 Mar 2009   •   11:33

Coaliţia PSD-PDL a discutat astăzi stadiul negocierilor purtate cu FMI pentru contractarea unui împrumut extern. Delegaţii FMI aflaţi în ţară se vor întâlni astăzi cu lideri ai partidelor politice parlamentare, cu primul ministru Emil Boc, dar şi cu reprezentanţi ai sindicatelor.române

?Astăzi avem un calendar strâns de întâlniri al FMI cu partidele politice, sindicatele şi cu primul ministru al României. S-au făcut paşi importanţi, dar negocierile sunt în curs. S-a reconfirmat mandatul pentru miniştrii care negociază, în special ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, ministrul Muncii, Marian Sârbu şi ceilalţi miniştri implicaţi în această negociere, urmând să vă informăm stadiul la care s-a ajuns", a precizat vicepreşedintele PDL, Gheorghe Flutur la finalul şedinţei coaliţiei de guvernare.

Delegaţia FMI are programată, luni, la ora 12.00, o întâlnire cu liderii principalelor confederaţii sindicale.

Surse din cadrul coaliţiei susţin că o delegaţie a miniştrilor PSD condusă de liderul partidului Mircea Geoană se va întâlni, astăzi după-amiază, la Senat, cu reprezentanţi ai FMI.
Din partea PSD vor participa vicepremierul Dan Nica, ministru al Admininstraţiei şi Internelor, ministrul Muncii Marian Sârbu, ministrul pentru IMM Constantin Niţă şi ministrul Sănătăţii Ion Bazac.

Flutur a negat că s-ar fi luat în discuţie propunerea PSD de constituire a unui consiliu anticriză sau scrisoarea de evaluare a FMI. ?Nu, nu am discutat, ci paşii care trebuzie urmaţi în discuţiile cu FMI? a precizat Flutur.

PSD a cerut înfiinţarea unui consiliu de relansare economică care ar trebui să supervizeze Guvernul şi Banca Naţională a României în ceea ce priveşte banii pe care o va împrumuta executivul de la Comisia Europeană şi Fondul Monetar. În rezoluţia adoptată la ultimul Comitet Executiv al partidului, social-democraţii condiţionează încheierea acordului cu FMI de respectarea a şapte condiţii esenţiale printre care se numără folosirea împrumutului doar în sectorul public sau neafectarea salariilor, pensiilor şi locurilor de muncă de condiţiile Fondului.
Surse guvernamentale au declarat, duminică pentru Mediafax, că Guvernul nu va dispune, în urma negocierilor cu FMI şi CE, reducerea salariilor de bază şi a pensiilor şi nici măsuri împotriva sistemului de protecţie a familiilor cu venituri reduse.

Vicepreşedintele democrat-liberal a mai arătat că în Biroul Coaliţiei s-a analizat şi stadiul decontării cheltuielilor pe anul 2008, Ministerul Finanţelor deblocând deja peste un miliard de euro pentru plata datoriilor către diverşi agenţi economici, prestatori de servcii. Flutur a atras atenţia că, în anumite zone, plăţile nu au fost încă făcute de autorităţile locale, coaliţia urmând a monitoriza cauzele acestor întârzieri.

În cadrul întâlnirii PSD-PDL, premierul Emil Boc a solicitat Finanţelor găsirea de soluţii de finanţare pentru o serie de proiecte vizând infrastructura de drumuri comunale şi judeţene.

Antena3.ro

×
Parteneri
Pensia pe care o va avea Klaus Iohannis după 42 de ani de muncă
x close