Antena 3 CNN Politică Klaus Iohannis, discuții cu Mélanie Joly, șefa diplomației canadiene, despre Ucraina și Rep. Moldova

Klaus Iohannis, discuții cu Mélanie Joly, șefa diplomației canadiene, despre Ucraina și Rep. Moldova

Președintele Klaus Iohannis a primit-o luni, la Cotroceni, pe ministrul afacerilor externe din Canada, Mélanie Joly, aflată în vizită oficială la București. Cei doi oficiali au discutat despre situația din Ucraina și modalitățile de sprijin pentru Republica Moldova.

Klaus Iohannis, discuții cu Mélanie Joly, șefa diplomației canadiene, despre Ucraina și Rep. Moldova
Sursa foto: Hepta
de Claudia Popovici    |    07 Mar 2022   •   16:22

Președintele României, Klaus Iohannis, a primit-o luni, la Palatul Cotroceni, pe ministrul afacerilor externe din Canada, Mélanie Joly, aflată în vizită oficială la București, anunță Administrația Prezidențială.

„Președintele României a apreciat prezența oficialului canadian în țara noastră în acest moment critic pentru întreaga regiune. Președintele Klaus Iohannis a evocat situația îngrijorătoare de la granițele României și din regiunea Mării Negre, ca urmare a agresiunii militare brutale a Rusiei împotriva Ucrainei și a adresat mulțumiri pentru contribuția constantă a Canadei la misiunile de poliție aeriană din țara noastră.

Președintele României a salutat, totodată, participarea activă a Canadei în procesul decizional și în operaționalizarea măsurilor aliate privind suplimentarea forțelor NATO pe Flancul Estic, inclusiv în România, activarea Planurilor de apărare și desfășurarea, în premieră, a Forței NATO de Răspuns, ca parte a apărării colective în țara noastră.

Președintele Klaus Iohannis a evidențiat implicarea hotărâră și consistentă a României în acordarea de asistență umanitară Ucrainei, inclusiv prin înființarea, în țara noastră, a unui centru logistic pentru coordonarea și colectarea asistenței umanitare internaționale destinate Ucrainei și a adresat mulțumiri partenerilor canadieni pentru deschiderea arătată de a sprijini eforturile umanitare cu privire la refugiații din Ucraina”, potrivit comunicatului de presă.

Președinția menționează că cei doi înalți oficiali au discutat și despre modalitățile de sprijin pentru Republica Moldova, confruntată cu o serie de provocări de securitate, inclusiv în domeniul energetic, dar și cu un flux masiv de refugiați.

„Președintele Klaus Iohannis a salutat demersurile comune de dezvoltare a Parteneriatului Consolidat dintre România și Canada, bazate pe relații politice solide, abordări similare și o coordonare strânsă în plan internațional, o cooperare dinamică în multiple domenii și o comunitate activă și importantă de români în Canada.

Totodată, a fost exprimat interesul ambelor părți pentru dezvoltarea și extinderea cooperării în domeniul nuclear civil, atât în ceea ce privește proiectul unităților de la Cernavodă, bazate pe tehnologia CANDU, cât și în privința altor tehnologii inovatoare, cum ar fi cea a reactoarelor modulare.

În acest context, Președintele României a evidențiat importanța deosebită a energiei nucleare civile, ca sursă sigură și sustenabilă pentru asigurarea și consolidarea securității energetice în Uniunea Europeană”, adaugă comunicatul, potrivit Mediafax.

Potrivit Administrației Prezidențiale, ministrul de externe canadian „a exprimat apreciere pentru modul în care România gestionează această situație dificilă, generată de invazia rusă în Ucraina și a adresat mulțumiri țării noastre pentru solidaritatea și sprijinul arătate persoanelor care au fost nevoite să se refugieze din calea conflictului militar din Ucraina”.

„Ministrul Mélanie Joly a reiterat angajamentul Canadei de a sprijini, în continuare, eforturile umanitare ale statelor din vecinătatea Ucrainei, inclusiv România și Republica Moldova. De asemenea, ministrul canadian a reiterat angajamentul pentru implementarea deciziilor de consolidare a Flancului Estic, inclusiv la Marea Neagră”, se menționează în finalul comunicatului.

×
Parteneri
Potopul din Dubai explicat de climatologi
x close