Antena 3 CNN Politică Klaus Iohannis, despre criza energetică la iarnă: "Unii dintre noi ne amintim cum a fost să mergem în clasă cu mănuşi"

Klaus Iohannis, despre criza energetică la iarnă: "Unii dintre noi ne amintim cum a fost să mergem în clasă cu mănuşi"

Președintele Klaus Iohannis a declarat astăzi că nimeni nu dorește ca românii să stea acasă sau în instituții în frig, la iarnă, dar că acolo unde se poate, e înțelept să fie făcute economii. El a răspuns astfel unei întrebări legate de recomandarea Comisiei Europene de economisire a energiei cu 15%.

Klaus Iohannis, despre criza energetică la iarnă: "Unii dintre noi ne amintim cum a fost să mergem în clasă cu mănuşi"
Sursa foto: Antena 3
de Mia Lungu    |    07 Sep 2022   •   15:52

"Criza energetică este urmare a războiului dus de Rusia împotriva Ucrainei, nu este o problemă care a fost creată în România pentru români și nu este o problemă creată în Europa pentru europeni. Guvernul României a luat lucrurile foarte în serios, a căutat și a găsit modalități de ameliorare a situației", a spus Klaus Iohannis.

"În toate discuțiile pe care le-am avut eu cu premierul și cu ministrul Energiei am subliniat că prima prioritate trebuie să fie consumatorii, românii care stau acasă și așteaptă soluții, și dintre ei, o atenție specială trebuie îndreptată către consumatorii vulnerabili, care nu-și permit să plătească prețuri mari la energie. Toate demersurile și ordonanțele care s-au dat în acest domeniu au fost construite în așa fel încât, sigur, să sprijine sectorul producției și distribuției, dar prioritar să fie protejați oamenii de creșteri exacerbate ale prețurilor", a explicat el.

"Aceste lucruri se întâmplă. Ultima ordonanță, care a creat o oarecare rumoare în piață, protejează cetățenii români. În același timp, este gândită pentru a crea o echilibrare în piață, fiindcă, trebuie să recunoaștem, unii au făcut profituri uriașe", a continuat Iohannis.

"Premierul și ministrul Energiei m-au asigurat că România a luat măsurile necesare, a generat rezervele necesare de gaz pentru a putea trece România prin iarnă”, a mai spus președintele.

În ceea ce privește economisirea energiei, Iohannis a spus că încă mai există instituții și oameni care "irosesc energia, pur și simplu, ceea ce nu este foarte înțelept în condițiile în care este scumpă și probabil la mare căutare în această iarnă".

"Haideți să nu înțelegem greșit: nu dorește nimeni să avem instituții unde se stă pe frig, ca acum mulți ani, unii dintre noi ne amintim cum a fost să mergem în clasă cu mănuşi, și nu-și dorește nimeni ca oamenii să stea acasă și să tremure de frig. Însă, acolo unde se poate face economie, este înțelept, este bine și este corect să se facă", a ma spus președintele. 

×
Subiecte în articol: iarnă criza energetica Klaus Iohannis
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close