Antena 3 CNN Politică Klaus Iohannis: ”Măsurile UE privitoare la securitatea energetică trebuie să țină cont de Moldova și Ucraina”

Klaus Iohannis: ”Măsurile UE privitoare la securitatea energetică trebuie să țină cont de Moldova și Ucraina”

Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat joi că viitoarele măsuri pe care UE le va lua pentru a asigura securitatea energetică a țărilor membre trebuie să aibă în vedere Republica Moldova și Ucraina.

Klaus Iohannis: ”Măsurile UE privitoare la securitatea energetică trebuie să țină cont de Moldova și Ucraina”
Sursa foto: hepta
de Laura Dinu    |    17 Mar 2022   •   14:44

”Am avut discuții cu privire la subiecte de importanță majoră, mai ales în contextul actual de securitate. România și Spania au dezvoltat de-a lungul timpului legături puternice, iar între cetățenii noștri există legături de prietenie autentică și durabilă. 

Comunitatea română din Regatul Spaniei, a doua cea mai mare comunitate a noastră, este foarte bine integrată și are un rol semnificativ în viața economică și socială a statului spaniol. 

Subiectul principal al întâlnirii noastre de azi a vizat războiul din Ucraina și implicațiile sale profunde nu numai în planul securităților euroatlantice, cât și cel al gestionării umanitare și al evoluțiilor în domeniul energiei. 

Impactul crizei din Ucraina, din punct de vedere energetic, mai ales că ne confruntăm cu o creștere substanțială a prețurilor chiar dinainte de această criză, ne preocupă. Obiectivul asigurării securității energetice la nivelul Uniunii Europene ajunge astfel să aibă o importanță strategică sporită. 

De altfel, am formulat la Reuniunea informală a Consiliului European de la Versailles o serie de decizii importante care vizează eliminarea dependențelor energetice de Federația Rusă. 

Din discuțiile pe care le-am avut astăzi a reieșit că România și Spania au opinii convergente cu privire la importanța pe care o acordăm dezvoltării infrastructurii de transport energetic, asigurării interconectărilor între statele membre, creșterii producției și a capacităților de stocare. 

România este dispusă să pună la dispoziție propria infrastructură energetică pentru diversificarea aprovizionării cu gaze naturale din surse multiple. 

Măsurile necesare pentru diminuarea impactului creșterii prețurilor asupra consumatorilor ne preocupă și vor fi discutate la reuniunea Consiliului European de săptămâna următoare, unde vom avea abordări foarte apropiate. 

Măsurile luate la nivel european trebuie să aibă în vedere și securizarea din punct de vedere energetic a Republicii Moldova și a Ucrainei. Cele două state vecine au nevoie să beneficieze de ajutorul nostru negreșit. Asta înseamnă să ne asumăm acțiuni concrete, consistente în această direcție. 

Războiul din Ucraina înseamnă o profundă criză umanitară. Sunt devastatoare dramele a milioane de ucraineni care sunt nevoiți să își părăsească țara aflată sub bombardamente. Din primul moment România a acordat sprijinul deplin tuturor refugiaților care vin în țara noastră. Am discutat cu președintele guvernului spaniol despre măsurile adoptate de România în acest sens, în special operaționalizarea centrului logistic de la Suceava care transferă în Ucraina și dacă este cazul în Moldova ajutorul umanitar internațional. 

Acest hub umanitar reprezintă expresia concretă a solidarității europene, esențială în aceste moment. 

Am atras atenția că Republica Moldova are nevoie de sprijinul nostru, al Uniunii și al statelor membre pentru a gestiona fluxul crescut de refugiați”, a declarat Klaus Iohannis după întâlnirea cu președintele Regatului spaniol, Pedro Sanchez.

 

 

×
Subiecte în articol: Klaus Iohannis
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close