Antena 3 CNN Politică Iohannis: "Noi credem că situația în Ucraina se va degrada în continuare, iar nevoia de ajutor va crește semnificativ"

Iohannis: "Noi credem că situația în Ucraina se va degrada în continuare, iar nevoia de ajutor va crește semnificativ"

Președintele României a spus, joi, că cel mai probabil situaţia din Ucraina se va degrada, iar țara noastră se va implica să-i sprijine pe locuitorii de acolo. Astfel, România va deveni un hub regional de direcționare a resurselor umanitare către Ucraina.

Iohannis: "Noi credem că situația în Ucraina se va degrada în continuare, iar nevoia de ajutor va crește semnificativ"
Sursa foto: Hepta
de Milena Niță    |    03 Mar 2022   •   12:03

"Acest centru o să fie unul mare. El va permite centralizarea ajutoarelor şi trimiterea lor către Ucraina, dar și spre Republica Moldova. 

Noi credem că situația în Ucraina se va degrada în continuare, iar nevoia de ajutor va crește semnificativ. 

Vom lucra în etape și împreună cu Comisia Europeană. Centrul este pentru ajutor umanitar, se va institui sub umbrela Resc EU, iar România va fi gazdă. 

Vom avea cea mai mare parte a sarcinilor pe care le vom îndeplini și vom avea rol de gazdă. Va lucra cu toți actorii implicați în ajutorul umanitar.

Aceste lucruri vor fi foarte complicate. Până când o să funcționeze o să dureze câteva săptămâni", a declarat, joi, preşedintele Klaus Iohannis.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Ursula von der Leyen laudă România pentru modul în care se pregătește

De asemenea, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a lăudat țara noastră pentru modul în care se pregătește.

"În primul rând, comentez pe marginea României, care oferă ajutor umanitar. Pentru noi e important să putem să strângem toate țările. Din hub o să fie distribuite resursele.  

România va juca un rol foarte important. E nevoie de o coordonare foarte strictă. Cu toată experiența noastră ne bucurăm de sprijinul României. Ați fost pregătiți", a spus Ursula von der Leyen.

Klaus Iohannis: "Ne aflăm într-o situație fără precedent" | Rusia amenință și NATO, nu doar Ucraina

Președintele Klaus Iohannis a spus, joi, într-o declarație susţinută alături de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, că atacul Rusiei împotriva Ucrainei amenință și țările NATO.

"Vreau să transmit aprecierea României pentru efortul susținut al Comisiei Europene în ceea ce privește efortul în vederea menținerea unității la nivel, atât în ceea ce privește impunerea sancțiunilor

Ne aflăm într-o situație fără precedent, generată de agresiune armată, nejustificată, ilegală a Rusiei împotriva Ucrainei. Amenințarea nu este doar la adresa securităţii Ucrainei, dar și cea transatlantică este puternic amenințată", a spus Iohannis.

Klaus Iohannis spune că dependenţa UE de gazul rusesc trebuie să înceteze

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că dependenţa UE faţă de gazul rusesc trebuie să înceteze.

Este nevoie de o abordare pe termen mediu pentru a avea energie suficientă astfel încât preţurile să nu explodeze, iar economia să nu fie sufocată. Trebuie să avem grijă, în cazul nostru, ca preţurile să nu sufoce economia românească. 

Este clar că dependenţa UE de gazul rusesc trebuie terminată. Este în acest sens nevoie să insistăm mai mult şi mai bine pe surse energetice alternative şi am găsit înţelegere totală în acest sens când am spus că pentru România decizia este clară: trebuie să trecem pe independenţă energetică, prin investiţii în regenerabile şi sectorul nuclear civil", a declarat, joi, preşedintele Iohannis.

×
Subiecte în articol: Război Ucraina Rusia NATO Klaus Iohannis
Parteneri
Termoenergetica opreşte iar apa caldă şi căldura, 5 zile, în Bucureşti
x close