Antena 3 CNN Politică Lasconi a ajuns în Politico. „E într-o situație ciudată: se luptă cu propriul partid ca să rămână în competiție”

Lasconi a ajuns în Politico. „E într-o situație ciudată: se luptă cu propriul partid ca să rămână în competiție”

3 minute de citit Publicat la 16:41 17 Apr 2025 Modificat la 16:41 17 Apr 2025
afis cu elena lasconi
Elena Lasconi este oficial candidatul USR la alegerile prezidențiale, însă partidul a decis să îi oprească finanțarea. Foto: Hepta

Elena Lasconi, aspirantă la președinția română, se află într-o situație ciudată. Nu numai că este într-o competiție electorală controversată, dar acum se luptă cu propriul ei partid doar pentru a rămâne în cursă, scrie Politico.

Conducerea Uniunii Salvați România (USR) de centru-dreapta și-a retras sprijinul pentru ea săptămâna trecută pentru a trece în spatele primarului independent al Bucureștiului, Nicușor Dan , pe care îl consideră ca având mai multe șanse să ajungă în finala electorală din mai.

Sondajele arată în prezent că Lasconi se află în spatele lui Dan și a altor doi candidați naționaliști. Acele clasamente au declanșat o criză de încredere în rândul liderilor USR în ceea ce privește șansele candidatului de a obține rezultatul de anul trecut, când s-a calificat în turul doi înainte de anularea alegerilor. 

Liderii USR doresc acum ca partidul să se unească în jurul lui Dan. În caz contrar, se tem, voturile centriste pro-UE ale României vor fi împărțite între Lasconi și Dan, riscând să catapulteze doi candidați de extremă dreapta în tur: liderul Alianței pentru Uniunea Românilor, George Simion, și fostul premier de centru-stânga devenit naționalist Victor Ponta.

Lasconi, care este de fapt președinte al USR și primar în Câmpulung, un oraș de 30.000 de locuitori la trei ore de București, a respins acel scenariu drept „o cale falsă” într-un interviu acordat Politico.

„Am exact aceleași șanse ca anul trecut să ajung în turul doi”, a spus ea, deși sondajele arată în prezent că ar obține poziția a cincea, cu aproximativ 5% sprijin. 

Dar Lasconi, care a petrecut un sfert de secol ca jurnalist TV, spune că nu crede în sondaje.

Până la urmă, niciun sondaj nu prevedea succesul lui Călin Georgescu de anul trecut, înainte ca instanța supremă a țării să anuleze alegerile din cauza acuzațiilor că ultranaționalistul ar fi condus o campanie ilegală cu sprijin din Rusia.

Într-adevăr, după cum a subliniat Lasconi, multe sondaje au văzut-o și pe locul patru sau al cincilea în cursa respectivă. În cele din urmă, ea a terminat pe locul doi, cu 19% din voturi.

Lasconi susține că are mai multe șanse decât Nicușor Dan, susținând că datele arată că unele femei care au votat pentru partide de extremă dreapta la alegerile parlamentare de anul trecut chiar au ales-o la votul prezidențial.

Lasconi și-a dus partidul în instanță pentru a-l forța să restabilească finanțarea campaniei sale, pe care USR a tăiat-o după ce și-a retras sprijinul.

„Este o mare nedreptate, un abuz major”, a spus Lasconi despre decizia de a retrage sprijinul și finanțarea.

Ea insistă că membrii partidului au ales-o drept candidat și că liderii USR care au inversat cursul cu doar câteva săptămâni înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale din 4 mai nu reprezintă întregul partid.

Partidului i se interzice legal să direcționeze finanțarea campaniei de la Lasconi către Dan, care candidează independent. Biroul Electoral Central al României a declarat pe 12 aprilie că USR nu poate face campanie pentru Dan deoarece termenul limită pentru care orice candidat să renunțe la cursă era 19 martie, ceea ce înseamnă că Lasconi rămâne candidatul oficial al USR.

Conducerea USR a contestat în instanță decizia autorității electorale. Între timp, liderii de partid au spus că vor face campanie pentru Dan pe străzi și pe conturile lor personale de pe rețelele sociale.

Lasconi, care a condamnat liderii USR care s-au întors împotriva ei drept și i-a numit „trădători” și „învinși”, a declarat pentru Politico că acțiunile lor au fost periculoase. „Mi-e teamă că vreo instituție va spune că USR încearcă să fraudeze alegerile”, a spus ea.

Cu toate acestea, cu excepția cazului în care o instanță decide să oblice USR să îi pună la dispoziție banii de campanie, Lasconi spune că a fost împiedicată să concureze pe picior de egalitate cu ceilalți candidați.

„Dar oamenii văd asta și chiar dacă acum pare că mi-au luat totul, nu mi-au luat vocea”, spune aceasta.

Lasconi i-a acuzat, de asemenea, pe colegii ei de partid și pe Nicușor Dan că fac aceleași jocuri caracteristice vechiul sistem politic din România - în care înțelegerile din umbră au subminat ordinea democratică - abuzuri împotriva cărora atât Dan, cât și Lasconi pretind că luptă.

×
x close