Antena 3 CNN Politică Legea Educaţiei ajunge pentru a treia oară la CCR

Legea Educaţiei ajunge pentru a treia oară la CCR

Legea Educaţiei ajunge pentru a treia oară la CCR
Sursa foto: Foto: Intact Images
03 Ian 2011   •   19:14

Legea Educaţiei ajunge pentru a treia oară la Curtea Constituţională. Marţi se va decide soarta acestei legi, pentru care Guvernul şi-a angajat răspunderea în Parlament. Pe 28 decembrie, magistraţii au amânat dezbaterile asupra constituţionalităţii acestui act normativ

Legea Educaţiei a ajuns pentru prima dată la Curtea Constituţională pe 3 noiembrie 2010. Magistraţii au dat atunci câştig de cauză Senatului, stabilind că procedura de asumare a răspunderii Guvernului este neconstituţională.

Trei săptămâni mai târziu, Legea Educaţiei se întoarce la Curte, la solicitarea Guvernului. De această dată Puterea a ieşit învingătoare. Astfel, plenul Curţii, cu majoritate de voturi, a constatat că există un conflict juridic de natură constituţională între Guvern şi Parlament. Asta pentru că Parlamentul a refuzat să dezbată moţiunea de cenzură depusă de Opoziţia parlamentară, dezbatere care, odată declanşată, ţinând seama de prevederile Constituţiei, nu poate fi oprită.

Pe data de 14 decembrie 2010, Legea educaţiei este considerată adoptată, anunţul fiind făcut în plenul Camerelor reunite, într-o şedinţă condusă de Roberta Anastase şi de Alexandru Pereş, ambii reprezentanţi ai PDL. Imediat, actul normativ a fost contestat la Curtea Constituţională de preşedintele Senatului, Mircea Geoană, dar şi de 108 deputaţi din Opoziţie.

Judecătorii Curţii Constituţionale ar fi trebuit să se pronunţe pentru a treia oară asupra Legii educaţiei pe 28 decembrie, dar au amânat dezbaterile pentru începutul acestui an.

×
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close