Antena 3 CNN Politică Legea referendumului, adoptată de Parlament. Vezi în ce condiţii va fi validat

Legea referendumului, adoptată de Parlament. Vezi în ce condiţii va fi validat

Legea referendumului, adoptată de Parlament. Vezi în ce condiţii va fi validat
de M.Z.    |    18 Iul 2012   •   18:10
Referendumul a fost adoptat, miercuri, de Parlament. Votul la referendum se va desfăşura între orele 07 şi 23, iar validarea referendumului e condiţionată de prezenţa la urne a 50% + 1 din persoanele cu drept de vot.

Camera Deputaţilor, reunită în sesiune extraordinară, a adoptat miercuri proiectul privind aprobarea OUG nr. 41/2012 care modifică şi completează legea nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului în forma adoptată de Senat. Decizia a fost luată cu 157 de voturi pentru, niciun vot împotrivă şi şase abţineri, în absenţa deputaţilor PDL, informează Agerpres.

Anterior, Plenul Senatului a adoptat, miercuri, amendamentul senatorului PSD Dan Şova privind extinderea programului de vot la referendumul din 29 iulie la intervalul orar 07.00 - 23.00, şi păstrarea pragului de prezenţă la vot.  Propunerea senatorului PSD a fost adoptată cu 63 de voturi "pentru", 2 voturi "împotrivă" şi 7 abţineri, în condiţiile în care votul a fost secret, la solicitarea senatorului Şerban Mihăilescu.


UPDATE 11:40 - Senatorul PSD Dan Şova a anunţat, miercuri, în plenul Senatului, că doreşte să propună un nou amendament, care să fie supus votului plenului, prin care programul la referendum să fie extins la intervalul orar 7.00 - 23.00

Iniţial, liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, a cerut retrimiterea la comisie a acestui proiect.
   
Solicitarea a fost reluată ulterior de preşedintele Comisiei juridice, democrat-liberalul Daniel Buda. El a cerut retrimiterea actului normativ pentru ca deputaţii jurişti să întocmească un raport de respingere în acest caz, susţinând că proiectul restrânge atribuţiile CCR.


În urma pauzei de consultări,  PSD a cerut reverificarea cvorumului de şedinţă, în acest moment făcându-se apelul nominal.
   
Preşedintele interimar al Senatului, Petru Filip (PSD), a declarat de la tribună că şedinţa de plen nu mai poate continua cu dezbaterea acestei legi, deoarece secretarul care conducea şedinţa, Gheorghe David (din partea PDL), s-a retras din plen.
   
Liderul grupului PSD, Ilie Sârbu, le-a cerut democrat-liberalilor să ceară secretarului de şedinţă să revină la tribună.
   
"Niciodată nu pleacă secretarul când se retrage grupul", a spus Sârbu. 
   
La rândul său, liberalul Ioan Ghişe a declarat că adevărul nu este doar al opoziţiei.
   
"Este dreptul vostru de a nu vota, dar să impuneţi, minoritari, ca Guvernul să facă sau să nu facă ceva, e distanţă mare şi de morală. Spuneţi-vă punctul de vedere, dar nu impuneţi guvernului, nu e moral", a spus Ghişe.
   

×
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close