Antena 3 CNN Politică Legitima apărare, definită ca respingerea pătrunderii fără drept a unei persoane în locuinţă

Legitima apărare, definită ca respingerea pătrunderii fără drept a unei persoane în locuinţă

Legitima apărare, definită ca respingerea pătrunderii fără drept a unei persoane în locuinţă
Sursa foto: Victor Ponta
24 Mar 2009   •   13:04

Parlamentarii din subcomisia abilitată cu analizarea Codului Penal au stabilit, marţi, că o persoană se află în legitima apărare, în situaţia în care respinge, pe timpul nopţii, pătrunderea fără drept a unei persoane în locuinţa, curtea sau dependinţele altei persoane.
"Legitima apărare este într-o formă care nu a mai existat în România, pentru că îţi protejezi atât propia persoană, cât şi locuinţa, curtea şi dependinţele", a explicat preşedintele subcomisiei parlamentare, Victor Ponta (PSD).
Deputatul PSD a apreciat că, în noul Cod penal, situaţia de legitimă apărare seamănă cu cea văzută în filme.
"Se prezumă că eşti în legitimă apărare atunci cînd respingi, în timpul nopţii, pătrunderea fără drept a unei persoane în locuinţă, curte sau dependiţe", a arătat Ponta.
Persoanele care comit mai multe infracţiuni vor fi pasibili la sporirea cu o treime a cuantumului pedepsei pe care o vor primi în instanţă, au mai convenit parlamentarii subcomisiei.
"Persoana care comite mai multe infracţiuni va primi şi un spor de o treime din cuantumul celorlalte pedepse", a explicat Ponta, arătând că, în prezent, acest spor nu este obligatoriu, ci este la latitudinea judecătorului.

Subcomisia a decis însă să amâne pentru miercuri dimineaţa discuţiile privind definirea trăsăturilor esenţiale ale infracţiunii, o decizie finală urmând a fi luată prin vot. Având în vedere părerile contradictorii ale membrilor subcomisiei, preşedintele Victor Ponta a decis, la începutul şedinţei de marţi, ca articolul 15 să fie discutat miercuri, 25 martie, şi supus votului.

Antena3.ro

×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close