Antena 3 CNN Politică Liviu Dragnea cere Guvernului anularea calendarului localelor

Liviu Dragnea cere Guvernului anularea calendarului localelor

Liviu Dragnea cere Guvernului anularea calendarului localelor
13 Mar 2008   •   14:22

Liviu Dragnea, preşedintele Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România, solicită Guvernului anularea Hotărârii Guvernamentale privind aprobarea calendarului pentru alegerile locale. Conform acestuia, actul normativ blochează votul uninominal la CJ. Vicepreşedintele PSD, Liviu Dragnea, consideră ca fiind "o practică duplicitară" emiterea de către Guvern a Hotărârii privind aprobarea calendarului pentru alegerile locale din 2008 cu doar o zi înaintea publicării legii privind introducerea votului uninominal.

Prin emiterea acestei Hotărâri Guvernul Tăriceanu poate bloca procesul de alegere prin vot uninominal a preşedinţilor de consilii judeţene, conform noilor reglementări, făcând astfel imposibilă aplicarea Legii votului uninominal la alegerile locale din 2008, a afirmat Dragnea.

"Se poate considera că Guvernul PNL sfidează Parlamentul şi Curtea Constituţională, ocolind o lege doar pentru a impune un interes de grup în detrimentul a milioane de alegători, singura motivaţie posibilă fiind teama de confruntarea directă cu cetăţenii şi de votul pe care aceştia îl vor acorda oamenilor politici ce vor ocupa în viitor funcţii alese de demnitate publică", precizează preşedintele UNCJR.

Dragnea solicită Guvernului, în numele UNCJR, să anuleze respectiva Hotărâre de Guvern şi să se pună în acord cu decizia Curţii Constituţionale pronunţată în privinţa votului uninominal. "În caz contrar, vom solicita Parlamentului demiterea acestui guvern, care îşi poate dovedi încă o dată incapacitatea de a conduce această ţară", a declarat Liviu Dragnea.

Preşedintele României, Traian Băsescu, a anunţat miercuri, la Stockholm, că legea uninominalului a fost promulgată. Anunţul vine după ce Curtea Constituţională a respins sesizarea sentorilor PRM şi PC. Aceasta înseamnă că alegerile locale de pe 1 iunie se vor desfăşura în baza legii uninominalului.

Parlamentarii celor două partide au sesizat Curtea referitor la mai multe prevederi incluse în proiectul Legii votului uninominal, printre care cel referitor la constituirea unui depozit, în contul Autorităţii Electorale Permanente, de către fiecare formaţiune politică sau candidat independent cu valoare de cinci salarii minime brute pe ţară pentru fiecare candidat sau cu privire la pragul electoral raportat la îndeplinirea unor condiţii de fapt.

În urma deliberării Curtea Constituţională a constatat în unanimitate că sesizarea de neconstituţionalitate este neîntemeiată.

Antena3.ro

×
Parteneri
Prognoza meteo ANM pentru luna mai. Vremea se schimbă după Paște
x close