Antena 3 CNN Politică Răsturnare de situație. Ludovic Orban duce negocieri paralele ca să ajungă din nou premier - surse

Răsturnare de situație. Ludovic Orban duce negocieri paralele ca să ajungă din nou premier - surse

Informații în exclusivitate privind negocierile privind viitorul prim-ministru. Ludovic Orban a mers, marți, la Palatul Cotroceni cu varianta ca el să fie din nou propunere de premier din partea Partidului Național Liberal.

Răsturnare de situație. Ludovic Orban duce negocieri paralele ca să ajungă din nou premier - surse
Sursa foto: Agerpres
de Gabriel Dano    |    15 Dec 2020   •   19:08

Ludovic Orban ar duce negocieri paralele pentru a obține sprijinul celorlalte formațiuni politice. Potrivit surselor Antena 3, Klaus Iohannis i-a spus lui Ludovic Orban că dacă celelalte partide vor susține varianta 'Orban - premier', atunci și domnia sa îl va desemna ca șef al Executivului.

"Acesta este motivul pentru care Ludovic Orban are și la această oră întâlniri cu Grupul minorităților naționale. A discutat această variantă și cu USR și cu UDMR. Teoretic, cei de la USR vor această variantă, pentru că îți doresc cu orice preț președinția Camerei Deputaților", a spus reporterul Alina Sorocean, în emisiunea Decisiv, de la Antena 3.

La discuțiile de marți, de la Vila Lac, au fost prezenți Ludovic Orban, Kelemen Hunor, Dan Barna și Dragoș Tudorache. Întâlnirea a avut loc după ce Dan Barna a propus ca liderii celor trei partide din viitoarea coaliție să intre împreună în guvern ca vicepremieri.

Klaus Iohannis l-a chemat marți la discuții pe Ludovic Orban. Potrivit unor surse, liderul Partidului Național Liberal și șeful statului vor să găsească o soluție pentru a ieși din blocajul creat de șefia Camerei Deputaților.

S-au căutat variante pentru a-i convinge pe cei de la USR să cedeze, însă rămâne de văzut care va fi și opinia șefului statului, Klaus Iohannis. Una dintre variante ar putea fi încercarea de a-i convinge pe cei de la USR să cedeze șefia Camerei Deputaților și să ia șefia Senatului, dar asta ar înseamna un pas în spate pentru Alianță.

Gabriela Firea il acuza pe Ludovic Orban ca ar fi dictator, dupa ce fostul premier a criticat anunțul făcut de Dan Barna marți, care a anunțat că îl propune pe Cătălin Drulă pentru funcția de președinte al Camerei Deputaților. Orban a fost deranjat de ieșirea publică a liderului USR: „înțelegerea noastră comună a fost să evităm comunicările individuale de poziții”.

Negocierile de la sfârșitul săptămânii trecute s-au blocat după ce atât Dan Barna cât și Ludovic Orban au revendicat șefia Camerei Deputaților. Șeful USR declară acum că își dorește depășirea blocajului, motiv pentru care Alianța USR-PLUS a venit cu o nouă propunere pentru funcția intens disputată.

Premierul Ludovic Orban a anunţat pe 7 decembrie că îşi depune mandatul de prim-ministru, la un an și o lună de la învestirea în funcție. Președintele Klausd Iohannis l-a desemnat pe Nicolae Ciucă premier interimar.

×
Subiecte în articol: Ludovic Orban Klaus Iohannis
Parteneri
Sancţiuni pentru medicii care duc pacienţii de la stat la privat
x close