Antena 3 CNN Politică Ludovic Orban propune începerea urmăririi penale în cazul Elena Udrea

Ludovic Orban propune începerea urmăririi penale în cazul Elena Udrea

Ludovic Orban propune începerea urmăririi penale în cazul Elena Udrea
Sursa foto: Ludovic Orban
02 Sep 2009   •   16:54

Liberalul Ludovic Orban, preşedintele comisiei de anchetă în cazul ministrului Turismului Elena Udrea se vede nevoit să se mulţumească să propună spre votare începerea urmăririi penale a demnitarului democrat-liberal, dar nu pe obiectul pentru care a fost creată, achiziţiile pentru promovarea unor acţiuni de turism, ci pentru comportamentul acesteia de sfidare a legii, Constituţiei şi Parlamentului. Orban a anunţat miercuri, după o şedinţă cu uşile închise în comisie, că a propus colegilor să voteze demararea urmăririi penale în cazul Udrea pe care o învinuieşte că a comis o serie de infracţiuni prin refuzul de se prezenta la comisie şi de a nu pune la dispoziţia acestui for documentele şi informaţiile cerute în termenul legal. Orban ar vrea ca Udrea să răspundă penal şi, de ce nu, chiar cu ispăşirea unor ani de închisoare pentru afrontul adus instituţiilor parlamentare, legii şi Constituţiei.

Raport în spatele uşilor închise

Cererea lui Orban nu a fost încă discutată de Comisia de anchetă a cărei şedinţă este în curs de derulare cu uşile închise. Membrii acestui for au decis cu unanimitate de voturi ca presa să nu aibă acces la discuţiile de astăzi, când auintenţia să elaboreze un raport prealabil de anchetă. prima dată când membrii comisiei Udrea s-au reunit în spatele uşilor închise a condus la scandalul interceptării ilegale a discuţiilor şi direcţionare spre presă a înregistrărilor. Udrea a pofitat de conţinutul lor pentru a boicota audierile la care a fost în mod repetat convocată şi a decredibiliza parlamentarii comisiei pe care i-a acuzat că nu ar fi interesaţi de aflarea adevărului, ci doar de a-i inventa un dosar penal. De altfel, ministrul Turismului a depus o plângere penală împotriva preşedintelui Ludovic Orban, a deputatului PNL Adriana Săftoiu, dar şi împotriva deputaţilor PSD din comisie, solicitând schimbarea lor.

Orban vrea închisoare pentru sfidarea Elenei Udrea

?Am solicitat plenului comisiei demararea procedurilor de începere a urmăririi penale împotriva ministrului Turismului pentru încălcarea articolului 111 din Constituţie prin care Guvernul şi celelalte organe ale administraţiei sunt supuse controlului parlamentar al activităţii lor. De asemenea solicitarea făcută de mine în calitate de preşedinte al comisiei se întemeiază şi pe dispoziţiile legii responsabilităţii ministeriale prin refuzul nejustificat de a prezenta Camerei Deputaţilor informaţiile şi documentele cerute în cadrul activităţii de informare a Parlamentului. Lucrurile sunt evidente pentru că, practic,toată opinia publică a putut să urmărească modul în care ministrul Turismului a batjocorit Parlamentul României, a batjocorit legislaţia, a batjocorit bunul simţ al oricărui om".

Parlamentarul liberal a înşirat din nou capetele de acuzare pe care le aduce ministrului democrat-liberal: prezentarea cu rea credinţă a unor date inexacte cu privire la actele ministerului Turismului, cum ar fi faptul că această instituţie nu ar fi organizat evenimentul ?Paştele în Bucovina?, pe care o consideră o infracţiune ce ar trebui pedepsită cu închisoarea de la 2 la 12 ani, cumulat cu ?refuzul nejustificat de a prezenta Camerei în termenul prevăzut, informaţiile şi diocumntele de informare cerute.

?Este vorba de lucruri pe care le-a văzut toata lumea: refuzul nejustificat de a pune documente şi informaţii la dispoziţia comisiei, inclusiv de a participa la audierea la care a fost convocată, de asemenea informaţiile eronate transmise de genul Ministerul Tuirismului care nu ar fi organizat evenimentul ?Paşte în Bucovina?.

?În ultimele patru săptămâni ministrul Turismului a încălcat legile, Constituţia şi regulamentul Camerei Deputaţilor pe care în calitate de ministru avea obligaţia să le respecte? a conchis Orban.

Preşedintele comisiei de anchetă a precizat că propunerea sa ar putea avea două efecte: fie va fi votată de membrii comisiei şi va fi inclusă în raportul final al comisiei, fie va constitui un subiect distinct de acest act.

Tandem PSD-PNL

Propunerea preşedintelui acestei comisii face pereche bună cu decizia de astăzi a conducerii Camerei Deputaţilor care a votat în unanimitate trimiterea solicitării membrilor social-democraţi ai comisiei Udrea de declanşare a procedurilor prealabile unei urmăriri penale pe motiv că ministrul Turismului nu ar fi respectat sau ar fi încălcat anumite prevederi cu incidenţă penală din Legea răspunderii ministeriale prin refuzul de a participa la audieri. Cererea social-democrată a fost remisă Comisiei juridice, dar decizia finală o va lua plenul.

Curtea de Conturi, pusă pe controale la Turism

Fostul preşedinte al Senatului şi actual şef al Curţii de Conturi, Nicolae Văcăroiu oferă şi el o mână de ajutor efortului PSD de debarcare a ministrului Turismului. Instituţia a anunţat astăzi că a demarat controlul la acest minister, în paralel cu un alt control care vizează Agenţia Naţională de Resurse Minerale implicată în dosarul
Sterling.

Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Ludovic Orban Elena Udrea
Parteneri
Harta salariilor din România. Zonele unde angajații sunt plătiți cel mai bine
x close