Antena 3 CNN Politică Întâlnire de gradul zero între Florin Cîțu și Marcel Ciolacu

Întâlnire de gradul zero între Florin Cîțu și Marcel Ciolacu

Întâlnire de gradul zero între Marcel Ciolacu şi Florin Cîţu. Liderii PSD şi PNL discută astăzi despre o eventuală coaliție de guvernare. Condițiile PSD sunt însă extrem de multe şi greu de acceptat de liberali.

Întâlnire de gradul zero între Florin Cîțu și Marcel Ciolacu
Sursa foto: agerpres
de Laura Dinu    |    04 Noi 2021   •   10:17

Social democrații îşi doresc funcția de premier, jumătate dintre portofoliile din Guvern și președinția Camerei Deputaților.

În cazul unui eșec al negocierilor cu PSD, liberalii mai au și varianta refacerii Coaliției de guvernare cu USR. Nici acolo lucrurile nu sunt însă roz. 

Care sunt numele propuse în PNL

Cu privire la numele de premier propus, în PNL sunt vehiculate mai multe nume. Pe lângă Florin Cîțu, este vehiculat și numele lui Nicolae Ciucă, acesta fiind dorit de președintele României, Klaus Iohannis.

Mai sunt și alte nume vehiculate, precum cel al lui Ilie Bolojan, Rareș Bogdan sau Lucian Bode. Ultimele trei variante ar fi dorite de cei din USR, astfel încât să se poată reface alianța de guvernare, ținând cont că aceștia nu și-l doresc pe Florin Cîțu în conducerea guvernului. 

Ieri, acesta s-a autopropus în întâlnirea cu Dacian Cioloș, însă USR-iștii au spus foarte clar că, dacă va continua această discuție, se blochează din nou seria de negocieri și nu vor ajunge la niciun rezultat.

Pe de altă parte, liberalii susțin că președintele partidului ar trebui să fie cel care guvernează țara, astfel încât să nu existe doi poli de putere la nivelul partidului.

În cazul în care nu se va ajunge la un numitor comuni, liberalii mai au și varianta de a merge alături de social-democrați. Însă acolo vorbim de și mai multe condiții. 

PSD vrea jumătate din portofolii, funcția de premier, dar și șefia Camerei Deputaților. Totodată, social-liberalii cer testarea obligatorie dar și școală cu prezență fizică. 

Ciolacu și Cîțu nu recunosc nicio întâlnire

Liderii PSD şi PNL nu au recunoscut public că s-au întâlnit pentru a discuta despre majoritatea parlamentară.

Marcel Ciolacu: Nu m-am văzut cu domnul Florin Cîțu. Să fie foarte clar!

Reporter: Sigur nu v-ați văzut?

Marcel Ciolacu: Categoric!

Florin Cîțu: Am avut o discuție telefonică cu Marcel Ciolacu, vom avea o întâlnire mâine, la Camera Deputaților.

”Sunt convins că nu a făcut o întâlnire fără să ne comunice”

Mai multi lideri PNL s-au enervat după ce au aflat de la jurnaliști de întâlnirea lui Florin Citu.

Rareș Bogdan: Florin Cîțu e președintele partidului nostru, avem o echipă de negociere... deci sunt convins că nu a făcut o întâlnire fără să ne comunice.

”Sunt șanse mari să se refacă coaliția”

Liderul PNL, Florin Citu s-a întâlnit cu Dacian Cioloș, iar la finalul discuțiilor premierul interimar a făcut un anunț surprinzător.

”Sunt șanse mari să se refacă coaliția. Noi am calculat și avem majoritate chiar și fără voturi. Premierul este de la PNL. 

Florin Cîțu s-a propus pentru funcția de premier

Surse politice spun că Florin Cîțu s-a propus din nou premier în timpul discuției cu USR. Iar Dacian Cioloș a confirmat că prim-ministrul va fi din partea liberalilor.

”Nu mă mai iau după simțăminte. Nu mai cred până nu văd, le-am și spus-o colegilor de la PNL. Așteptam să aibă discuția cu PSD-ul pentru că știm că și acolo au fost discuții avansate în ultimele zile. 

Nici PSD nu exclude varianta unei coaliții cu PNL, însă pe lângă condițiile care privesc ministerele, Marcel Ciolacu mai cere si ca in farmacii sa se găsească medicamente pentru bolnavii COVID, școlile sa fie deschise cu prezență fizică, testele sa fie gratuite pentru angajați iar preturile la energie sa fie plafonate.

×
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close