Antena 3 CNN Politică Liderul PSD, Marcel Ciolacu, spune că România ar putea intra în stare de urgență dacă va exista conflict zonal

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, spune că România ar putea intra în stare de urgență dacă va exista conflict zonal

Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, spune că președintele Klaus Iohannis va convoca o ședință a CSAT și ar putea decreta stare de urgență dacă va fi un conflict în zona țării noastre.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, spune că România ar putea intra în stare de urgență dacă va exista conflict zonal
Sursa foto: agerpres foto
de Laura Dinu    |    14 Feb 2022   •   14:56

Întrebat dacă se poate institui stare de urgență din cauza crizei din energie, liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că totul depinde de situația dintre Rusia și Ucraina. 

„Depinde ce se întâmplă în conflictul din Balcanii de Vest (Ucraina - n.r.). Dacă va exista un conflict zonal, presupun că președintele României, eu nu sunt în atribuții, nu fac parte nici eu, nici Florin Cîțu, președintele Camerei și al Senatului, nu facem parte din CSAT, dar presupun că va fi o discuție. Va fi un CSAT cu această temă”, spune Marcel Ciolacu.

Potrivit OUG 1/1999, starea de urgență reprezintă ansamblul de măsuri cu caracter politic, economic, social și de origine publică, instituit în întreaga țară sau în anumite zone ori în unele unități administrativ-teritoriale, în următoarele situații:

a) existența unor amenințări la adresa siguranței naționale sau democrației constituționale, ceea ce face necesare apărarea instituțiilor statului de drept și menținerea sau restabilirea stării de legalitate;

b) iminenta producerii ori producerea unor dezastre, ceea ce face necesare prevenirea, limitarea şi înlăturarea efectelor acestora.

Pe durata stării de urgenta, proporțional cu gravitatea situației ce a determinat instituirea acestora şi numai dacă este necesar, poate fi restrâns exercițiul unor drepturi sau libertăți fundamentale înscrise în Constituție, cu acordul ministrului Justiției, scrie legislatie.just.ro.

×
Subiecte în articol: Marcel Ciolacu Klaus Iohannis
Parteneri
Părintele Cleopa: Care este cea mai mare pomană de moşii de vară
x close