Antena 3 CNN Politică Migratori politici şi oameni de afaceri pe listele candidaţilor PDL

Migratori politici şi oameni de afaceri pe listele candidaţilor PDL

Migratori politici şi oameni de afaceri pe listele candidaţilor PDL
20 Oct 2008   •   14:21

LideriiPD-L şi-au validat luni listele de candidaţi pentru alegerile parlamentare şi şi-au adoptat strategia electorală. Oferta electorală a PD-L cuprinde o serie de migratori politici, reciclaţi de pe la alte partide, în tandem cu mai vechea gardă şi noul val de politicieni recrutaţi din rândurile oamenilor de afaceri.
Refugiaţi la sânul cald al PD-L
Sub sloganul, "PD-L ţine cu tine" şi mesajul de campanie, "Ei cu ei, noi cu voi" s-au adunat o serie de parlamentari, refugiaţi la PD-L din alte partide în speranţa prinderii unui nou mandat legislativ. Printre ei se numără foşti pesedişti, peremişti, ţărănişti sau conservatori. Ex-PDSR-ist, ajuns la PD-L via PRM, via PC, Dorel Onaca va candida în judeţul Constanţa. La Galaţi îşi va face campanie Petru Lificiu, fost ministru al mediului în Cabinetul Năstase, ulterior preşedinte al Partidului Eologiştilor, la Giurgiu, Valentin Iliescu, care a trecut pe la PUNR şi PSD, iar la Buzău, Graţiela Iordache, aleasă în 2004 pe listele PSD-PC. Ioan Talpeş, fost senator PSD, va candida în acelaşi colegiu cu preşedintele fondator al PC, Dan Voiculescu, în sectorul 4 al Bucureştiului. Actualul deputat de Arad, Bogdan Cantaragiu va candida la Dâmboviţa, în colegiul 7, din sudul judeţului. Cantaragiu a intrat în Parlament pe listele PRM, iar de la începutul anului 2006 a trecut în PD. Un alt migrator politic, demisionar din PRM în această vară, senatorul Aurel Ardelean, va candida pe listele PD-L în Colegiul Arad Nord. La Cluj, în cele zece colegii pentru Camera Deputaţilor, PD-L îi are candidaţi pe actualii deputaţi Daniel Buda, precum şi pe foştii parlamentari PRM, Mircia Giurgiu şi Petru Călian.
Oamenii de afaceri, în prima linie
Pentru premierul Călin Popescu Tăriceanu, PD-L a rezervat o surpriză. Sorin Minea, patronul Angst va fi contracandidatul actualului prim-ministru în judeţul Ilfov, în timp ce omul de afaceri Silviu Prigoană speră la obţinerea unui mandat de deputat în sectorul trei al Capitalei. În sectorul 6, colegiul 24, omul de afaceri Daniel Geantă, director la societatea de salubrizare care face curăţenie în sectorul primarului Cristian Poteraş a luat locul Elenei Udrea care a optat pentru colegiul 25. La sectorul 1 din Bucureşti, democrat-liberalii mizează pe două femei care sunt şi nume grele în afaceri, în special în cele care implică asfaltul şi contractele publice, senatorul Cornelia Cazacu şi deputatul Anca Constantinescu. Cu afaceri imobiliare de ordinul milioanelor de euro, Cristian Boureanu a optat pentru o candidatură în colegiul Piteşti-Sud. În cărţi pentru un colegiu în Neamţ a fost şi patronul Altex, Dan Ostahie, dar acesta a refuzat în ultimul moment invitaţia liderului local, Gheorghe Ştefan.
Descendentul lui Eminescu pe listele PD-L
Din rândurile socieţii civile, PD-L se poate mândri cu ?achiziţia? unui descendent din familia poetului naţional Mihai Eminescu şi familia compozitorului George Enescu, Marius Cristian Iuraşcu, acesta fiind unul dintre candidaţii PD-L la Camera Deputaţilor pentru judeţul Giurgiu. Democrat-liberalii mizează şi pe foşti jurnalişti, precum publicistul Sever Voinescu care va candida în colegiul Ploieşti Sud. Lista este completată cu ambasadorul României în Danemarca, Toader Paleologu, va candida şi el în Colegiul 9 al Bucureştiului, în cartierul în care a crescut.
Partea leului pentru ?greii? partidului
Preşedintele PD-L Dolj, Radu Berceanu şi-a rezervat colegiu 1 Craiova, unde se va înfrunta cu social-democrata Maria Antoaneta Dobrescu, deşi anterior părea a se gândi a-l avea contracandidat pe preşedintele PSD, Mircea Geoană. Sarcina de a-l concura pe liderul PSD în colegiul ?pepenilor?, Dăbuleni-Segarcea, i-a revenit fostului prefect de Dolj, Nicolae Giugea. La rândul său, secretarul general Vasile Blaga va candida pe listele sectorului 3 pentru un mandat de senator, în timp ce preşedintele Organizaţiei de Femei, Sulfina Barbu şi liderul sindical Cătălin Croitoru, vor încerca să adune voturi pentru câte un mandat de deputat. La sectorul 2, liderul filialei, fostul ministru al transporturilor şi integrării europene, Anca Boagiu va candida pentru un nou mandat la Camera Deputaţilor, în timp ce Cristian Rădulescu, liderul grupului parlamentar de la Camera Deputaţilor va încerca să obţină aceeaşi performanţă în sectorul 5. Vicepreşedintele PD-L, Raluca Turcan va fi contracandidatul ministrului Culturii, Adrian Iorgulescu.
Suborbonatul lui Năstase, rival în Mizil
Candidatul PD-L în colegiul de deputaţi nr. 8 Mizil, Mircea Staicu, se va confrunta cu preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase. În perioada 2000-2004, Staicu a lucrat în guvernul Năstase, ca expert parlamentar în cadrul Departamentului pentru Analiză Instituţională şi Socială (DAIS). La un moment dat, numele său a fost legat de scandalul stenogramelor PSD, fiind bănuit că ar fi ?transpirat? în presă conţinutul respectivelor documente.
Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Subiecte în articol: PD-L Elena Udrea
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close