Antena 3 CNN Politică Mihaela Toader, la Săptămâna Europeană a Regiunilor și Orașelor: „Susținem orice inițiativă care sprijină reducerea decalajelor între regiuni"

Mihaela Toader, la Săptămâna Europeană a Regiunilor și Orașelor: „Susținem orice inițiativă care sprijină reducerea decalajelor între regiuni"

Mihaela Toader, la Săptămâna Europeană a Regiunilor și Orașelor: „Susținem orice inițiativă care sprijină reducerea decalajelor între regiuni"
10 Oct 2019   •   11:06

România a propus crearea unui fond pentru tranziție energetică, prin care UE să sprijine cât mai concret regiunile afectate de închiderea minelor în cadrul Săptămânii Europene a Regiunilor și Orașelor, cel mai amplu eveniment public european, desfășurat anual la Bruxelles și ajuns în 2019 la cea de-a 16-a ediție. Propunerea a fost lansată de secretarul de stat în Ministerul Fondurilor Europene, Mihaela Toader. 

Evenimentul a propus, în intervalul celor 4 zile de desfășurare, o conferință la nivel înalt pe tema regiunilor carbonifere din UE. În timpul dezbaterilor, au fost propuse acțiuni care să sprijine regiunile afectate de tranziție către o economie cu emisii scăzute de carbon, respectiv regiunile cu activități miniere, cum este cazul, în România, a Văii Jiului, se arată într-un comunicat al MFE.

MIhaela Toader a susținut în intervenția sa că fondul ar putea fi susținut din resurse noi, la nivel european, și pe deplin corelate cu obiectivele Politicii de Coeziune. Aceasta a reamintit că regiunile carbonifere din țara noastră se confruntă și astăzi cu probleme sociale și economice, care afectează calitatea vieții cetățenilor din respectivele regiuni. În context, a arătat că „Susținem obiectivul european pentru o economie curată, însă considerăm că este nevoie de măsuri pe termen lung, finanțate corespunzător, care să sprijine cele mai afectate regiuni de această tranziție, regiuni ce pot fi reinventate pentru a deveni din nou competitive. Vom sprijini orice inițiativă care poate reduce decalajele și care oferă posibilități reale de dezvoltare”.

La conferința privind regiunile carbonifere, au avut, de asemenea, intervenții Dl. Günther Oettinger, comisar european pentru Buget și Resurse Umane, Dl. Jerzy Kwiecinski –  ministrul Finanțelor, Investițiilor și Dezvoltării Economice din Polonia, Dl. Younous Omarjee – președintele Comisiei REGI din Parlamentul European.

Despre Săptămâna Europeană a Regiunilor și Orașelor

Este un eveniment dedicat Politicii de Coeziune a UE, la care anul acesta au participat aprox. 9.000 oficiali europeni, funcționari, experți în politici publice și jurnaliști din toată Europa. Temele de discuție s-au concentrat și în acest pe investițiile europene derulate pentru dezvoltarea regiunilor și orașelor, care au ocazia să-și arate capacitatea de a crea dezvoltare și locuri de muncă, de a implementa Politica de Coeziune a UE (fondurile europene) și de a demonstra importanța nivelului local și regional pentru o bună guvernare europeană.

Evenimentul a fost creat în anul 2003, când Comitetul European al Regiunilor a invitat reprezentanțele locale și regionale cu sediul la Bruxelles să-și deschidă porțile pentru vizitatori, simultan. Un an mai târziu, DG pentru Politică Regională, din Comisia Europeană, s-a alăturat demersului.

Dezvoltându-se mult de la conceptul inițial, Săptămâna Europeană a Regiunilor și Orașelor a devenit o platformă de rețea europeană pentru experți în dezvoltarea regională și locală. Schimbul de bune practici în materie de dezvoltare economică și incluziune socială, cooperare transfrontalieră, parteneriate public-private, inovare regională și dezvoltare locală bazată pe comunitate au devenit câteva dintre numeroasele teme dezbătute.

De-a lungul anilor, acesta a devenit un eveniment-etalon privind politica regională a UE, propunând peste 100 ateliere și dezbateri, expoziții și oportunități de networking. Pe lângă atelierele de la Bruxelles, evenimente locale sunt organizate în perioada septembrie – noiembrie în toată Europa.

×
Subiecte în articol: Ministerul Fondurilor Europene
Parteneri
Procesul lui Vlad Pascu a fost amânat. Ar putea fi reluat de la zero
x close