Antena 3 Politică Ministrul ungar de Externe cere mai mult respect de la Iohannis, amintindu-i că maghiarii l-au votat la prezidențiale

Ministrul ungar de Externe cere mai mult respect de la Iohannis, amintindu-i că maghiarii l-au votat la prezidențiale

29 Apr 2020   •   19:42
Ministrul ungar de Externe cere mai mult respect de la Iohannis, amintindu-i că maghiarii l-au votat la prezidențiale

Ministrul ungar de Externe, Szijjarto Peter, cere mai mult respect din partea președintelui Klaus Iohannis și-i amintește acestuia că maghiarii din Transilvania, în marea lor majoritate, l-au votat la prezidențiale. „Acest lucru trebuie să fie clar pentru toată lumea. De aceea cererea, mesajul și apelul nostru către președintele României este simplu: mai mult respect pentru maghiari”, a spus Szijjarto Peter, într-un mesaj video, în limba maghiară, postat pe Facebook.

Prima reacție a oficialilor din Budapesta după declarația președintelui în care acesta acuză PSD că vrea să „dea Ardealul ungurilor” vine de la ministrul ungar de Externe, Szijjarto Peter.

„Noi suntem interesați să menținem relații bune cu România întrucât suntem parteneri economici importanți. Dar și maghiarii care trăiesc în Transilvania și Secuime au interesul ca cele două state să aibă o relație normală. Din păcate, în ultimele zile, reprezentanți ai statului român, unul după celălalt, au făcut declarații care îngreunează în mod expres menținerea bunelor relații de vecinătate. Astăzi, președintele României a făcut o declarație în mod expres necivilizată și propice pentru incitarea la ură. Domnului Iohannis trebuie să-i fie clar faptul că marea majoritate a maghiarilor din Ardeal și Secuime l-au votat la alegerile prezidențiale. Acest lucru trebuie să fie clar pentru toată lumea. De aceea cererea, mesajul și apelul nostru către președintele României este simplu: Mai mult respect pentru maghiari”, a spus Ministrul ungar de Externe.

UDMR, prin vocea lui Kelemen Hunor, i-a cerut președintelui Klaus Iohannis să-și ceară scuze pentru declarația făcută de la Cotroceni referitoare la legea privind Ținutul Secuiesc, susținând că este un mesaj tipic PRM-ist care instigă la ură împotriva maghiarilor.

În contextul declarației, Consiliul Național pentru Combaterea Discrimiării a primit deja mai multe plângeri pentru instigare la ură.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close