Antena 3 CNN Politică Motivaţia PSD pentru sesizarea CCR: Băsescu s-a substituit Parlamentului în numirea miniştrilor interimari

Motivaţia PSD pentru sesizarea CCR: Băsescu s-a substituit Parlamentului în numirea miniştrilor interimari

Motivaţia PSD pentru sesizarea CCR: Băsescu s-a substituit Parlamentului în numirea miniştrilor interimari
Sursa foto: Victor Ponta
16 Oct 2009   •   16:36

Mircea Geoană va sesiza Curtea Constituţională despre un posibil conflict între preşedinte şi Parlament, dar nu pornind de la tema desemnării unui premier trecându-se peste voinţa noii majorităţi din legislativ, ci invocându-se un episod mai vechi, semnarea numirii unor miniştri PDL ca interimari ai unor portofolii deţinute de PSD fără avizul prealabil al senatorilor şi deputaţilor. Specialiştii social-democraţi au analizat şi au ajuns la concluzia că preşedintele Traian Băsescu nu ar fi respectat prevederile articolului 85, aliniat 3 din Constituţie, conform căruia numirea noilor miniştri nu se putea face decât cu acordul Parlamentului şi nu doar prin drecret prezidenţial. Acţiunea urmează să fie introdusă vineri sau luni de către liderul PSD.
"Întrucât numirea miniştrilor interimari nu a fost precedată de un acord, prin vot, al Parlamentului, preşedintele, prin semnarea acelor decrete, s-a substituit practic Parlamentului şi a îndeplinit, neconstituţional, atribuţiunile care revin exclusiv Parlamentului", a explicat vicepreşedintele PSD, Victor Ponta, citat de Mediafax.
În opinia lui Ponta, dacă sesizarea pe care liderul PSD, Mircea Geoană o va depune la CCR va avea câştig de cauză, toate actele semnate de miniştrii PDL care au asigurat interimatul la ministerele rămase vacante prin retragerea PSD, şi în primul rând cele semnate de ministrul interimar Blaga la Ministerul Administraţiei şi Internelor, vor fi lovite de nulitate şi vor putea fi atacate de orice persoană care se consideră vătămată prin deciziile luate de Blaga ca ministru interimar.
"Trebuie să oprim abuzurile lui Vasile Blaga, care a fost numit în funcţie la MAI în mod neconstituţional şi a semnat, în mod ilegal, decrete de schimbare din funcţie a unor prefecţi, subprefecţi şi angajaţi ai ministerului. Orice persoană care a fost demisă din servicii deconcentrate sau din agenţii teritoriale prin acte semnate de Radu Berceanu ca ministru interimar la Agricultură, de Emil Boc la Educaţie şi de toţi ceilalţi miniştri ca interimari, va putea să atace deciziile respective şi să fie repuse în drepturi", a susţinut Ponta.
Antena3.ro

×
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close